PNL şi PSD, contre privind măsurile fiscale

PNL şi PSD, contre privind măsurile fiscale
foto: Pixabay

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la finalul anului. Este  anunţul premierului Marcel Ciolacu, care consideră măsura buna, care deja a scăzut preţul alimentelor. Preţurile mai mici nu au fost însă sesizate şi de românii care au mers la cumpărături. De asemenea, Coaliţia încă discută despre măsurile fiscale asupra cărora vrea să îşi asume răspunderea în Parlament.

Plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru 14 alimente de bază a intrat în vigoare la 1 august. Deşi măsura este percepută ca un real succes de către guvernanţi, oamenii nu văd acelaşi lucru. 

Plafonarea, care este în vigoare timp de 3 luni, va fi însă prelungită până la final de an, anunţă Marcel Ciolacu. Experţii spun însă că efectele ei sunt inexistente şi că decizia este doar una populistă. Plafonarea adaosului comercial la 20% se aplică pentru pâine, lapte, ouă, carne de porc, carne de pui, iaurt, făină, mălai, ulei, zahăr şi la anumite legume şi fructe.

Pe lângă aceste măsuri, Guvernul lucrează intens şi la pachetul fiscal, asupra căruia vrea să îşi asume răspunderea în Parlament. Acum şi PNL este de acord cu această decizie a premierului, numai că discuţiile asupra măsurilor continuă. 

Măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le adopte nu sunt neapărat unele liberale, iar experţii spun că ele ar urma să fie suportate de populaţie, deşi sunt îndreptate către companii. Microîntreprinderile sunt şi subiectul disputei dintre PSD şi PNL. Liberalii vor o impozitare de 1% pentru veniturile până la 60 de mii de euro şi de 3% pentru cele până la 500.000 de euro. PSD vrea însă un prag mai mic pentru impozitarea de 3% şi anume 300.000 de euro.

De la 1 octombrie ar urma să fie eliminate facilităţile fiscale pentru IT, construcţii şi agricultură, ar urma să crească salariul minim la 3300 lei, să crească taxele pentru tichetele de masă şi de vacanţă şi ar urma să crească TVA-ul pentru activităţile turistice. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt