Pod de pe vremea lui Ştefan cel Mare, renovat de voluntari

Pod de pe vremea lui Ştefan cel Mare, renovat de voluntari
foto: editiadedimineata.ro

Construit în urmă cu mai bine de 500 de ani, pe vremea lui Ştefan cel Mare, un pod din judeţul Bacău a rezistat neclintit. Devenit, între timp monument istoric, podul de piatră intră în renovare din această toamnă. Mai mulţi specialişti în restaurare, ajutaţi de voluntari din toate colţurile ţării, vor pune umărul la reintroducerea acestuia în circuitul turistic.
Construcţia podului din fosta comună Borzeşti, actuală Ştefan cel Mare, a costat, acum mai bine de 5 veacuri, un kertic domnesc de 2000 de oca de sare, echivalentul a 3000 kg în zilele noastre. Podul are o lungime de 14 metri şi o înălţime, la coronament, de aproape 6 metri şi a fost ridicat pe pârâul Gârbovanul, un afluent de pe dreapta râului Trotuş. A fost folosit cu secole în urmă pentru comerţul dintre Bacău şi Adjud, fiind, de altfel, un loc încărcat de istorie. Relansarea, ca obiectiv istoric ar însemna mult pentru comunitate.
Câteva zeci de voluntari, proveniţi din domenii de activitate diferite, pun umărul, zilele acestea, la refacerea monumentului. Timp de două săptămâni ei vor face aici lucrări de curăţare şi apoi de consolidare a construcţiei existente.
Restaurarea a fost iniţiată de Ambulanţa pentru monumente Istorice Transilvania Sud, care are în derulare mai multe proiecte în zona istorică a Moldovei. Costurile se ridică la aproximativ 50.000 de lei, iar aceşti bani sunt strânşi de la sponsori.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt