Poliţiştii vor putea amenda şoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau de supraveghere

Poliţiştii vor putea amenda şoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau de supraveghere

Cei ce surprind diverse posibile încălcări ale regulilor rutiere vor putea trimite înregistrările audio-video poliţiştilor, care, în baza acestora, dar şi a altor mijloace de probă, vor putea sancţiona şoferii care se abat de la regulile Codului rutier, potrivit unui proiect de ordonanţă aflat în dezbatere publică. Pentru sancţionarea şoferilor indisciplinaţi în trafic, poliţiştii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, anunţă Profit.ro.

Proiectul s-a aflat şi în dezbaterea Parlamentului, dar nu a fost adoptat, conform informaţiilor Profit.ro.

Printre mai multe schimbări pe care le va aduce Codului rutier, proiectul de OUG aflat în dezbatere publică va introduce posibilitatea ca şoferii să fie sancţionaţi şi în baza unor înregistrări audio-video primite de poliţişti de la alţi participanţi la trafic sau de la administratorii drumurilor publice, arată Avocat.net.

Mai exact, proiectul prevede că „poliţistul rutier poate constata contravenţii şi cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulaţie de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic şi surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.

Practic, acum se introduce o excepţie de la actuala regulă, care stabileşte că poliţiştii rutieri trebuie să constate contravenţiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Astfel, cei ce au fost martori ai încălcării unor reguli de circulaţie vor putea încărca înregistrarea ce conţine evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul, de pildă, pe un site web. Sesizarea va trebui făcută poliţiei rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.

Vor putea fi constatate şi sancţionate de poliţişti, în baza înregistrărilor video primite, următoarele abateri:

  • nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
  • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
  • neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
  • nerespectarea regulilor privind depăşirea;
  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/ sau sonore sunt în funcţiune;
  • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulaţiei în sens contrar sensului de circulaţie, a circulaţiei sau traversării de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile.
Pentru a fi considerată validă şi luată în seamă de poliţişti, o înregistrare video va trebui să aibă:
  • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde posibila faptă contravenţională percepută de participantul la trafic;
  • data şi ora când a fost surprinsă posibila faptă contravenţională;
  • vehiculul implicat şi numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
  • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, relevantă pentru constatarea acesteia.
Pe de altă parte, o sesizare va fi clasată direct dacă înregistrarea lipseşte sau nu cuprinde toate elementele amintite mai sus, dacă datele celui care depune sesizarea lipsesc, dacă acesta refuză să-şi asume, prin declaraţie pe propria răspundere, sesizarea formulată, dar şi să dea detalii privind împrejurările în care a surprins posibila faptă contravenţională ori dacă ajunge la poliţişti mai târziu de 30 zile de la data surprinderii posibilei fapte contravenţionale.

Această măsură urmăreşte „implicarea societăţii civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier, pentru a consolida gradul de disciplină în trafic”, după cum apare în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Şoferii, sancţionaţi şi în baza filmărilor camerelor de supraveghere

De asemenea, poliţiştii vor putea prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes judeţean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează şi, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancţiuni şoferilor.

În aceste cazuri se va verifica eventuala încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau în cazul prezenţei în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, ori care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.

Posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice va viza:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificaţia culorii roşii a semaforului;
  • interdicţia de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicţia de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.
În 2022, un proiect de lege ce conţinea măsuri similare a fost respins definitiv în Parlament, ceea ce face ca acestea să nu se aplice în prezent.

 

Afla mai multe desprepolitiecamera bordamenda
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt