Povestea emoţionantă a mamelor de prematuri

Povestea emoţionantă a mamelor de prematuri

Misiunea vulnerabilii”. Este numele unui demers menit să sprijine copiii veniţi pe lume înainte de termen. În România, în fiecare an, peste 20.000 de bebeluşi se nasc prematur. Două mame au decis, prin intermediul asociaţiilor pe care le-au fondat să schimbe în bine viaţa acestor copii.

Şi propun ca la nivel naţional să existe un carnet al prematurului şi nou născutului vulnerabil. Iar în maternităţi să fie implementată terapia Kangoroo Care, cunoscută şi ca îngrijirea piele pe piele.

Ea este Diana Gămulescu, mama unor gemeni născuţi înainte de temern, la 32 de săptămâni. Copiii Dianei sunt acum bine, au 12 ani şi îi aduc bucurie în fiecare zi. Mama şi-a asumat şi o misiune măreaţă.  Experienţele dureroase prin care a trecut au făcut-o să fondeze Asociaţia Prematurilor. 

Cel mai nou proiect, realizat împreună cu Asociaţia ABC-ul Educaţiei pentru Copii, cuprinde inclusiv un carnet al prematurului şi nou născutului vulnerabil: un instrument prin care medicii vor putea urmări progresul copilului şi recomanda intervenţii specifice. Ana Maria este mama a trei copii, de 4, 7 şi 9 ani. I-a născut pe toţi prematur, la 8 luni.

Medicina împarte preaturii în patru categorii: prematur târziu, prematur moderat, foarte prematur şi prematur extrem. Fiul Biancăi, Mihai, face parte ultima categorie. În spatele acestei poveşti extraordinare stă dragostea unor părinţi care au crezut până la capăt în şansa copilului lor.

Diana, Ana-Maria şi Bianca  au trecut toate prin aceeaşi experienţă: nu au putut să îşi ţină foarte mult copiii în braţe în primele zile sau săptămâni de viaţă. 
,,Misiunea vulnerabilii"  îşi propune să schimbe lucrurile, iar în maternităţi să fie intergrată terapia Kangoroo, o tehnică de îngrijre prin care nou-născuţii sunt ţinuţi piele pe piele cu mama sau tatăl lor.  
Naşterile premature au o mulţime de cauze, iar uneori nici măcar nu pot fi identificate. Controalele regulate în timpul sarcinii sunt foarte importante. 
În România se nasc anual înainte de termen. în jur de 20.000 de copii. O categorie aparte o reprezintă bebeluşii veniţi pe lume înainte de 24 de săptămâni.
Eroii în scutece învaţă să lupte de la prima gură de aer, într-o lume în care vin  prea devreme.  Ca să devină adulţi au nevoie de şansă şi de adulţi care să le ofere îngrijirea necesară. Intervenţia timpurie şi terapiile potrivite sunt cele care fac diferenţa în viaţa copiilor prematuri. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt