Povestea românului încarcerat opt ani în China

Povestea românului încarcerat opt ani în China

Opt ani a stat închis într-un penitenciar din China, iar primii doi i-a petrecut într-o cuşcă. Nu a văzut lumina zilei nici măcar un minut, iar ororile la care a fost martor nu le va uita vreodată.

Este povestea lui Marius Balo, românul condamnat în China, care a văzut pe pielea lui ce înseamnă comunismul şi propaganda în închisoare. Şi-a notat toate trăirile într-o carte, iar acum face tot posibilul ca o altă româncă, încarcerată tot acolo, să fie transferată acasă.

Viaţa părea să fie perfectă pentru Marius la 20 de ani. Era student la teologie, ba chiar prinsese o bursă în America, unde a şi plecat să studieze. Totul s-a schimbat când mama lui s-a îmbolnăvit de cancer. A fost nevoit să se întoarcă acasă. Iar după doi ani, a rămas singur.
Atunci a început revolta faţă de Dumnezeu, deşi îi promisese că îl va sluji o viaţă. Numai că lecţia pe care avea să o primească, nu şi-ar fi imaginat-o vreodată. În 2008 a apărut o oportunitate să se stabilească în China. Doi ani mai târziu, făcea acest pas.
Totul părea să meargă ca pe roate. Îi plăcea că prin intermediul firmei de creditare avea şansa să călătorească. Doi ani a asistat doar la semnarea contractelor, apoi  i-a luat locul românului care îi oferise acest job.
 
A fost momentul când viaţa sa perfectă s-a transformat într-un coşmar. Marius a fost condamnat pentru fraudă fiscală, deşi spune că nu ştia despre toate aceste nereguli ale companiei. Dintre toţi cei implicaţi, doar el a fost arestat. Apoi întemniţat într-un loc ca în filmele de groază. 
 
Doi ani a trăit în incertitudine. Doi ani în care nu a ştiut dacă va eliberat sau executat. Mai ales că în China există pedeapsa capitală pentru anumite infracţiuni fiscale. Nu erau geamuri, nu erau paturi, nu exista toaletă, ci doar o groapă în faţa căreia erau aliniaţi pentru a-şi face nevoile. În tot acest timp, pe un televizor rulau mesaje de propagandă. 
 
Tot acest sistem avea un scop: să îi sleiască de puteri pe deţinuţi şi să nu mai poată apăra în momentul în care ajung în faţa judecătorului. Asta a păţit şi Marius Balo. Două declaraţii ale unor persoane pe care nu le cunoştea l-au incriminat şi l-au condamnat la opt ani de închisoare. 
 
Nu a mai avut puterea să se apere şi aşa a ajuns la penitenciarul din Shangai. L-a ajutat enorm faptul că nu au fost violenţe în închisoare şi nu a trăit încă şase ani cu teama că ar putea muri în orice secundă. 
 
În tot acest timp, a trimis sute de scrisori autorităţilor din România pentru a putea fi transferat în ţară. În zadar! Abia după ce povestea lui a devenit publică, ministerul Justiţiei a demarat procedura de transfer. Numai că era prea târziu. Marius şi-a ispăşit toată pedeapsa în China iar anul trecut, de Paşte, s-a întors, în sfârşit, acasă. După o lună a plecat în pelerinaj. 
 
Acum vrea să ajute o altă româncă, aflată tot în China, într-o închisoare periculoasă, şi care a fost condamnată pentru o infracţiune similară. Marius Balo cere transferul ei în România şi pentru asta va face greva foamei până ce Ministerul Justiţiei va demara procedura. 
 
Marius a scris şi o carte despre grozăviile pe care le-a trăit în China. Cartea lui Marius Balo va fi lansată luna viitoare la Târgul de carte Gaudeamus.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt