Poveşti din Ţepeşeni. Sute de oameni cu numele Ţepeş

Poveşti din Ţepeşeni. Sute de oameni cu numele Ţepeş

Cum ar fi să fii poştaş într-o comunitate unde 300 de suflete poartă acelaşi nume de familie, Ţepeş? Categoric omul trebuie să se folosească de inteligenţa artificială ca să ducă scrisorile la destinatarul potrivit. Şi reuşeşte cu brio pentru că le-a învăţat curţile şi culorile caselor.

În Ţepeşeni, din judeţul Neamţ, unul din trei locuitori poartă acest nume, Ţepeş. Şi oamenii sunt mândri nevoie mare şi spun că sunt descendenţi ai marelui domnitor. Este adevărat că uneori îşi plătesc amenzile unul celuilalt, că nu e clar cui îi intră scrisoarea în cutia poştală, însă, una peste alta, râd şi spun că deşi sunt atât de diferiţi, sunt totuşi la fel, pentru că îi leagă numele.

La prima vedere aţi crede că suntem pe platourile de filmare ale filmului Vlad Ţepeş. În realitate, suntem la poalele muntelui Ceahlău, din judeţul Neamţ, în satul Ţepeşeni. Aici, unul dintre trei locuitori poartă numele fostului domnitor. Oriunde ţi-ai întoarce privirea şi auzul pe uliţe, întâlneşti un singur nume: Ţepeş.

Pentru mulţi, comunitatea de ţepeşeni e mereu o surpriză şi mereu se lasă cu zâmbete şi ghionteli de coate când se vorbeşte despre această comunitate. În schimb, nu toată lumea râde. Poştaşul, de exemplu, are cele mai mari bătăi de cap atunci când trebuie să ducă scrisorile.

Mihai Fârţală este poate printre printre singurii localnici care nu poartă numele de Ţepeş. Omul nu locuieşte în Ţepeşeni, astfel că i-a trebuit multă vreme să înveţe familiile, să îi reţină după înfăţişare, gardul locuinţei, culoarea casei. Pentru unii localnici, numele de Ţepeş a însemnat mereu o mândrie. Pentru alţii însă, numele le-a adus şi bătăi de cap, încurcături cu actele şi situaţii din care au ieşit şifonaţi.

Istoria acestei comunităţi, în care aproape 300 de persoane poartă numele Ţepeş e una transmisă din generaţie în generaţie. Bătrânii locului ar avea şi explicaţie pentru asta. Dacă cu poştaşul am rezolvat problema, ajungem şi la primărie, unde oamenii au încercat să le uşureze viaţa celor care vin în contact cu familiile de aici.
Pe uliţe liniştea domneşte mai mereu. Însă, oamenii se ţin mereu de glume. Am făcut şi un test şi l-am rugat pe acest localnic să ne arate pe o palmă de pâmânt câţi ţepeşi pot să stea la un loc. Aici nu te plictiseşti niciodată. Oamenii sunt mândri de originile lor.
 
Şi dacă tot am ajuns în Ţepeşeni, n-am vrut să plecăm de aici să plecăm de aici şi fără să aflăm cine a fost Vlad Ţepeş, în viziunea localnicilor. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt