Premierul Ucrainei, întâlnire cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoriei

Premierul Ucrainei, întâlnire cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoriei

Premierul Ucrainei a venbit în vizită la Bucureşti şi s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu. Denis Şmîhal şi prim-ministrul României au discutat la Guvern subiecte importante, cum ar fi ajutorul dat de România Ucrainei, dar şi despre tranzitul de cereale. După aproape două ore de discuţii, cei doi au semnat mai multe acorduri. Printre altele, Denis Şmîhal a promis ţării noastre drepturi egale pentru minorităţile de români din Ucraina, la fel cum se întâmplă şi cu ucrainenii care se află pe teritoriul ţării noastre. 

Pentru prima dată într-o vizită oficială la Bucureşti, premierul Ucrainei s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Cei doi a avut parte de o discuţie tet a tet, care a durat aproximativ două ore, iar subiectele abordate au fost extrem de importante. Tranzitul de cereale a fost centrul discuţiei de la Guvern. 

Marcel Ciolacu speră ca 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina să se tranziteze prin ţara noastră. În prezent, 43% din volumul total al exporturilor din portul Constanţa sunt cereale ucrainene. În primele 7 luni ale anului au fost 8,1 milioane de tone de cereale din Ucraina expediate prin portul românesc.

Marcel Ciolacu a reiterat sprijinul pe care România îl va oferi Ucrainei pe durata războiului şi a amintit şi de susţinerea privind aderarea la Uniunea Europeană. 

Marcel Ciolacu şi premierul Ucrainei au semnat mai multe documente bilaterale. Vorbim despre o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale şi asigurarea tranzitului viabil al mărfurilor din Ucraina. De asemenea, au fost semnate alte două acorduri. 

O altă solicitare a României a fost ca Ucraina să declare limba moldovenească inexistentă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt