Prima ţară europeană în care cetăţenii vor vota direct de pe telefonul mobil

Prima ţară europeană în care cetăţenii vor vota direct de pe telefonul mobil

În timp ce românii vor merge la urne pentru a vota, estonienii îşi vor putea exprima opţiunile electorale direct de pe telefoanele mobile, cu ajutorul unei aplicaţii.

În Estonia se va putea vota direct cu telefonul mobil. Acest sistem permite cetatenilor sa foloseasca dispozitive mobile pentru a vota, implementarea fiind asteptata sa intre in vigoare din octombrie 2024.

Până în prezent, Estonia a rămas singura ţară din lume în care orice cetăţean poate vota electronic la distanţă în timpul alegerilor pentru parlamentul naţional, pentru consiliile guvernamentale locale sau pentru parlamentul Uniunii Europene.

În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice. Mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023. La nivel internaţional, procedura rămâne una controversată în multe state.

Parlamentul Estoniei a aprobat, marţi, un proiect de lege în acest sens înaintat de guvernul statului baltic, membru al Uniunii Europene şi NATO. Înainte de fiecare alegeri, vor fi stabilite cerinţele tehnice de către comisia electorală.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt