Prima vizită a lui Zelensky în România. Iohannis: Vom continua sprijinul militar pentru Ucraina

Prima vizită a lui Zelensky în România. Iohannis: Vom continua sprijinul militar pentru Ucraina
foto: presidency.ro

Volodimir Zelenski a ajuns în România în prima sa vizită oficială de la începutul războiului. Preşedintele Ucrainei a discutat cu Klaus Iohannis, dar şi cu preşedintele Senatului sau cu premierul Marcel Ciolacu.

O vizită istorică, a fost catalogată de preşedintele României venirea lui Zelenski, iar la final amândoi au vorbit despre sprijinul acordat de România, chiar şi sub formă militară. Nu au oferit însă detalii. 

Volodimir Zelenski a ajuns în România în jurul orei 10.00 dimineaţa. A mers mai înainte la un hotel de lux din Capitală, iar la ora 13:00 a ajuns la Palatul Cotroceni. Acolo a fost întâmpinat cu onoruri militare. Zelenski şi Iohannis au discutat aproximativ două ore despre parteneriatul dintre cele două ţări şi despre ajutorul pe care România l-a oferit Ucrainei. 
A fost semnată chiar şi o declaraţie în acest sens. Şeful statului a asigurat Ucraina că ţara noastră o va sprijini necondiţionat. Nu au fost însă date detalii despre în ce constă sprijinul militar. 
Cei doi şefi de stat au condamnat din nou atacurile Rusiei asupra Ucrainei şi asupra porturilor din apropierea României. 
Printre temele discutate s-au numărat şi tranzitul cerealelor din Ucraina prin porturile României, dar şi despre aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru care Klaus Iohannis va pleda la Consiliul European, în luna decembrie. Zelenski a condamnat şi războiul început de Hamas în Israel şi consideră că Rusia are legătură cu acest conflict. 
Volodimir Zelenski a depus şi o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut, iar mai apoi a mers la Parlament pentru o întrevedere cu preşedinţii celor două camere. A renunţat la discursul pe care trebuia să îl susţină în plen, dar nu din cauza protestelor anunţate de opoziţie, spune preşedintele ucrainean.
De la Parlament, Zelenski a mers la Guvern unde a discutat cu Marcel Ciolacu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt