Primele demiteri în cazul vârstnicilor maltrataţi

Primele demiteri în cazul vârstnicilor maltrataţi

Cad primele capete în cazul atrocităţilor comise în azilele de bătrâni. Este vorba despre şefii unor instituţii direct implicate în gestionarea acestor pacienţi. În paralel şi alţi oameni care au avut legătură sau ştiau ce se întâmplă în azilele groazei sunt chemaţi să dea explicaţii.   Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit astăzi cu şeful DSP Ilfov. După discuţii, Teodor Negulescu a demisionat. 

După aproape o săptămână de dezvăluiri legate de căminele groazei din Ilfov, au început să aibă loc şi primele demisii. În această dimineaţă, ministrul Sănătăţii i-a cerut explicaţii directorului DSP Ilfov pentru modalitatea în care inspectorii DSP au făcut controalele. 

Demiteri au fost şi la  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Mihai Tomescu, care ocupa funcţia de presedinte, a scris încă de vineri pe pagina sa de Facebook ca se considera o persoană demnă, un profesionist şi că nu vrea sa comenteze această decizie. Adela Crăciun era vicepreşedintele aceleaşi instituţii. A fost demisă.

Şi la fel s-a întâmplat şi cu  directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Cristina Elena Anton. În cazul filialei judeţene a acestei agenţii şeful nu a fost demis dar o comisie de disciplină de la Ministerul Muncii  analizează modul în care au gestionat cazul azilelor de bătrâni.În vizorul anchetatorilor ar urma să intre şi trei şefi din poliţie de pe raza localităţilor unde se aflau căminele., pe motiv că nu ar fi făcut controale în centrele respective. 

Premierul Ciolacu a cerut de urgenţă controale în toate centrele de îngrijire din ţară.

Nereguli au fost găsite şi nu puţine. În Timiş, după ce au fost verificate peste 100 de cămine pentru bătrâni, unul a fost închis. Saltele murdare, pereţi crăpaţi, aşternuturi pătate, pungi de mâncare expirată, mizerie. Au fost câteva dintre problemele găsite. Reprezentanţii fundaţiei acuză slaba finanţare din partea statului şi spun că deficienţele găsite nu sunt atât de mari.

Au fost date amenzi între 5.000 şi 10.000 lei şi pentru alte centre. În Bucureşti, două cămine au primit câte 5.000 de lei pentru că nu aveau personal de specialitate pentru îngriirea pacienţilor. 
Se pare că în cele trei centre de îngrijire din Ilfov controalele erau anunţate din vreme. Iar pacienţii care ajungeau la spital pentru îngrijiri de specialitate nu atrăgeau atenţia medicilor. 
Nicolae Ciucă cere măsuri de la ministerul Muncii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în căminele groazei.  Ministrul Sănătăţii îşi doreşte să facă schimbări în domeniul asistenţei sociale. 
Din cei 98 de bătrâni şi de pacienţi cu probleme psihice salvaţi din azilele cu probleme, 17 au fost preluaţi de aparţinatori. 82 sunt încă în alte centre sociale din Capitală dar şi în câteva spitale.  
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt