Primele efecte ale măsurilor fiscale: băncile cresc comisioanele

Primele efecte ale măsurilor fiscale: băncile cresc comisioanele

Au trecut doar cinci zile de la intrarea noului pachet fiscal în vigoare şi se văd deja primele efecte. Mai multe bănci din România vor mări comisioanele după ce guvernul a decis suprataxarea cu 2% din cifra de afaceri, dar şi limitarea tranzacţiilor cu numerar. Cele mai afectate sunt companiile, iar specialiştii avertizează că aceste modificări se vor reflecta în creşterea preţurilor.  

Cel puţin două dintre cele mai importante bănci din ţară au anunţat că vor creşte comisioanele atât la transferuri inter şi intrabancare cât şi la retragere sau depunere de numerar.

Pentru una dintre instituţii, modificările vor intra în vigoare de la începutul anului nou. Sunt vizate în general comisioanele operaţiunile făcute la ghişeul băncii, iar creşterile comisioanelor sunt cuprinse între 50 şi 100% faţă de cele operate la momentul actual. O altă bancă va aplica scumpirea începând cu data de 1 martie 2024. 

De data aceasta, pe lângă creşterea comisioanelor la operaţiunile efectuate la ghişeu, apar şi taxe noi pentru internet banking sau încasările provenite de la alte bănci. Comisioanele bancare se vor schimba şi pentru persoanele juridice. Unele vor creşte chiar şi de 5 ori, aşa cum este cazul internet bankingului, pentru care acum firmele plătesc 5 lei. De la începutul anului viitor preţul va ajunge la 25 de lei. Cei mai afectaţi vor fi micii comercianţi.

Specialiştii anunţă că măsura îi va afecta pe toţi, fie că folosesc cardul, fie că. Comercianţii vor transfera comisioanele în preţul final. Pachetul de modificări fiscale a intrat în vigoare într-o încercare disperată a statului de a limita deficitul bugetar la cel mult 5,5% din Produsul Intern Brut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt