Primele trageri reale în România cu sistemul american de rachete Patriot

Primele trageri reale în România cu sistemul american de rachete Patriot
foto: Inquam Photos / George Calin

Armata Română a efectuat primele trageri reale de pe teritoriul ţării cu Patriot, celebrul sistem american de rachete. Antrenamentul nu a fost lipsit de incidente, iar la cea de-a doua tragere a avut loc o problemă tehnică, a fost pierdută legătura între cabina de control şi unul dintre lansatoare. România a plătit un miliard de dolari pentru fiecare sistem în parte. 

Sistemul Patriot este cea mai importantă achiziţie a Armatei Române din ultimii 30 de ani. El este alcătuit dintr-un radar, puncte de comandă şi lansatoarele propriu-zise. 
Sistemul de lansare este complet automatizat, astfel ca atunci cind pierde legatura cu una din rachete, o lanseaza imediat pe a doua. Un astfel de incident s-a intamplat chiar astazi la Capul Midia.
Durează doar câteva secunde pentru ca ordinatoarele de mare viteză să analizeze toate ţintele. Radarul computerizat este creierul intregului sistem.
Primul Sistem Patriot operaţional se găseşte la malul mării, acolo unde militarii noştri păzesc spaţiul aerian românesc fără oprire. Pentru lansarile de astazi, militarii au fost instruiti in Statele Unite ale Americii.
Romania a primit pina acum 4 sisteme de rachete Patriot, dar În final, armata va avea 7 baterii de rachete Patriot. Acestea vor fi instalate în puncte strategice pe teritoriul României.
 
Acest sistem de apărare care lansează rachete cu rază medie şi lungă de actiune înlocuieste vechile sisteme sovietice, fabricate pe vremea războiului rece, pe care Armata Română încă le are în uz.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt