Producătorii şi economiştii se ceartă din cauza anunţurilor făcute de guvernanţi privind reducerea preţurilor la alimentele de bază

Producătorii şi economiştii se ceartă din cauza anunţurilor făcute de guvernanţi privind reducerea preţurilor la alimentele de bază

Crescătorii de vite se plâng că au ajuns să nu aibă aproape niciun adaos comercial, iar majoritatea lor vând sub preţul de producţie, la presiunea retailerilor, a declarat la Prima News Dacian Badea, membru al Asociaţiei Crescătorilor de Vite Hostein.ro.

„Orice produs are un cumul de adaosuri comerciale de-a lungul lanţului şi se ştie că cea mai mare putere de negociere o au retailer-ii şi procesatorii. Propunerea noastră este de a transparentiza modul de formare a preţului în virtutea interesului public şi al siguranţei alimentare. Aşteptăm să vedem concret ce se propune, ce fel de plafonare, mod de calcul”, a spus Badea, referindu-se la intenţia Guvernului de a reduce preţurile la alimentele de bază.

Legumicultorii, în schimb, se declară mulţumiţi de anunţul făcut de oficiali.

 

„Tot de la producători vine ideea asta şi solicită limitarea adaosului comercial. Noi avem produse pe care le vedem în supermarket dublu faţă de cât le-am vândut noi. Cel care ambalează şi distribuie are un adaos de 30 la sută”, a arătat legumicultorul Mircea Bujor.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, consideră şi el că este bună soluţia găsită în momentul de faţă şi a susţinut că nu se încearcă o micşorare a preţului producătorilor şi că nimeni nu se va atinge de costurile de producţie.

Total greşit, îl contrazice profesorul de Economie Cristian Păun, care a arătat că reducerea adaosului la supermarket nu înseamnă că retailerii vor cumpăra mai scump de la producători.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt