Profit.ro: Fostul judecător Cristian Danileţ va intra în echipa Ancăi Dragu la Banca Naţională a Republicii Moldova

Profit.ro: Fostul judecător Cristian Danileţ va intra în echipa Ancăi Dragu la Banca Naţională a Republicii Moldova

Recent pensionat din magistratură, Cristian Danileţ va merge la Banca Naţională a Republicii Moldova, alături de Anca Dragu, noul guvernator al instituţiei din ţara vecină, au arătat, pentru Profit.ro, surse bancare.

Danileţ deţine de peste un an cetăţenia moldovenească, în urma unui decret semnat de preşedintele Maia Sandu în noiembrie 2022. În perioada respectivă era exclus din magistratură în România, însă ulterior a câştigat procesele cu statul român, fiind reîncadrat şi apoi pensionat la cerere.

Echipa de români de la Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) se va mări şi mai mult, după ce Anca Dragu, ex-ministru de Finanţe şi ex-preşedinte al Senatului României, cu o carieră care a inclus şi experienţă acumulată la FMI şi BNR, a fost numită guvernator de Parlamentul ţării vecine, pentru un mandat de 7 ani.

Dragu a fost ministru în Guvernul condus de Dacian Cioloş, care a recomandat-o, la rândul său, preşedintelui Moldovei, Maia Sandu, pentru această funcţie.

Surse bancare au declarat acum, pentru Profit.ro, că fostul judecător Cristian Danileţ va face parte din noua echipă de conducere a băncii centrale din Moldova. Presa a speculat că Danileţ va fi numit procuror general al Republicii Moldova, însă acestea nu s-au confirmat la finele anului trecut, când s-a încheiat etapa depunerii dosarelor.

Cristian Danileţ se va alătura, în schimb, echipei Ancăi Dragu de la banca centrală din Chişinău.

Dacă Dragu a primit recent cetăţenia Republicii Moldova, Danileţ o deţine de mai bine de un an. Preşedintele Maia Sandu a semnat un decret în acest sens în noiembrie 2022, atât pentru Cristian Danileţ, cât şi pentru fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, potrivit  Monitorului Oficial  al acestei ţări.

În perioada respectivă, judecătorul Cristian Danileţ de la Tribunalul Cluj fusese exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcţiei cu gravă neglijenţă. Judecătorul a contestat în instanţă deciziile de excludere şi a câştigat procesele, fiind reîncadrat. Recent a anunţat, însă, că a cerut să fie pensionat, în condiţiile în care legislaţia română permite acest lucru pentru magistraţii care au peste 25 de ani în profesie.

Danileţ îşi explica obţinerea noii cetăţenii, într-o declaraţie pentru G4Media, prin faptul că a lucrat împreună cu autorităţile de la Chişinău
în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei şi al UE pentru Republica Moldova. De asemenea, din 2010 a participat la
proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiţie, modificări la legile justiţiei, analiza modului de funcţionare a Inspecţiei Judiciare, în 2021 fiind implicat în ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraţilor, derulat de Consiliul Europei. ”Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, declara atunci Danileţ.

Fostul judecător a fost una dintre figurile activismului reformist din justiţia românească. La Chişinău îşi va continua însă cariera în aparatul băncii centrale, unde Anca Dragu a preluat funcţia de guvernator devenită vacantă după ce Parlamentul moldovean l-a demis pe Octavian Armaşu.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, anunţase anterior că o va propune pe Dragu pentru funcţie, cu încredere că aceasta „ va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”. Grosu preciza că Dragu are o experienţă „importantă” în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi de aderare la UE, deoarece a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional, a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României, iar din 2020 preşedinte al Senatului României.

Guverrnatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova, Octavian Armaşu, a fost revocat din funcţia de guvernator al BNM în seara zilei de 21 decembrie, în aceeaşi zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furaţi în frauda bancară de un militard de dolari din perioada 2014-2015. Deputaţii PAS (partidul de guvernământ la Chişinău) au criticat lipsa de acţiune a guvernatorului BNM pentru recuperarea resurselor financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Armaşu nu i-a suspendat pe angajaţii BNM care sunt învinuiţi în dosarul „frauda bancară”.

La rândul său, Octavian Armaşu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda persoanele respective din funcţie. 

Anca Dragu (51 de ani) a fost ministru de Finanţe în Guvernul Cioloş ( între 17 noiembrie 2015 şi 4 ianuarie 2017), este a doua femeie din România care a deţinut această funcţie, după Ioana Petrescu (Guvernul Ponta).

La 22 decembrie 202, a fost aleasă Preşedinte al Senatului României, fiind prima femeie din România care a ocupat acest post. A fost economist în cadrul BNR (între anii 1996 şi 2001) şi în cadrul Fondului Monetar Internaţional (între 2001 şi 2013). Între 2013 şi 2015 a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene, post la care a renunţat pentru a ocupa fotoliul de ministru al Finanţelor.

Afla mai multe despredaniletdragumoldova
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt