Proiectul de energie nucleară, în pericol. Probleme în România după un scandal în SUA

Proiectul de energie nucleară, în pericol. Probleme în România după un scandal în SUA
foto: Nuclearelectrica

Dezvoltarea proiectului minireactoarelor nucleare din România este în impas. Companiei americane care îl dezvoltă i s-a anulat un contract pentru un proiect similar care urma să fie construit în Utah, din cauza creşterii costurilor cu până la 50%.

Oficialii statului anunţă că proiectul din România va continua, deşi compania americană, NuScale, se află şi în mijlocul unui scandal după ce a fost acuzată că a încheiat un contract fals.

NuScale plănuia să construiască şase minireactoare nucleare cu o putere dezvoltată de 462 MW în statul american Utah, într-un parteneriat cu mai multe municipalităţi. După ce compania a anunţat că preţul energie va fi de 89 de dolari pe Megavaţi/oră, faţă de cel iniţial de 58 de dolari, unele administraţii s-au retras din proiect.
Aceeaşi companie va construi un proiect similar în localitatea Doiceşti din judeţul Dâmboviţa.
Proiectul din Statele Unite beneficia de un grant de 1,35 miliarde de dolari şi de aproape alte 4 miliarde creditate prin bănci. Majorarea preţului la materialele de construcţie, precum şi creşterea dobânzilor au dus costul proiectului la peste 9 miliarde de dolari. În România, administraţia Biden a achitat deja 14 milioane de dolari pentru studiul privind implementarea proiectului.
NuScale este prima companie care a primit aprobarea pentru proiectarea minireactoarelor nucleare din partea comisiei de reglementare nucleară din Sua, în 2020. 
Pe de altă parte acum două săptămâni, compania americană a fost acuzată că a semnat un contract fictiv de 37 miliarde de dolari. Atât ministerul Energiei, cât şi Nuclearelectrica, partenerul din ţară al NuScale au anunţat că proiectul va continua. În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis semna un memorandum de colaborare în acest domeniu cu autorităţile belgiene.
 
Pentru proiectul din România, 240 de milioane de dolari vin din partea Guvernului american, dar costul total îl vom afla după terminarea studiului actual. Investiţia de la Doiceşti ar urma să se finalizeze în 2028 şi va genera aproximativ 4.000 de locuri de muncă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt