Proiectul rus pentru un nou gazoduct spre China se confruntă cu întârzieri

Proiectul rus pentru un nou gazoduct spre China se confruntă cu întârzieri

Prim-ministrul mongol L. Oyun-Erdene a declarat că lucrările de construcţie a noului gazoduct Power of Siberia-2, planificat de Rusia către China, care ar trebui să înceapă anul acesta, ar putea fi amânate, a informat Financial Times.

Rusia a purtat discuţii pentru a construi o nouă conductă care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe an din nordul Rusiei până în China, prin Mongolia, aproape la fel de mult ca gazoductul Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică, care a fost avariat în 2022 şi este inactiv, scrie News.ro.

China şi Rusia încă nu au căzut de acord asupra detaliilor cheie ale proiectului mamut, a spus Oyun-Erdene ziarului, adăugând că preţurile record la nivel mondial ale gazelor, din ultimii doi ani, au complicat discuţiile.

Gazprom, care va opera Power of Siberia-2, a declarat că intenţionează să înceapă să livreze gaze prin noua conductă până în 2030.

Însă acordul asupra aspectelor cheie, inclusiv preţurile, rămâne evaziv.

”Aceste două părţi au încă nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări mai detaliate asupra studiilor economice. Părţile chineze şi ruse încă fac calculele şi estimările şi lucrează la beneficiile economice”, a declarat Oyun-Erdene pentru FT.

Gazprom şi Kremlinul nu au răspuns la o cerere de comentarii a Reuters. Ministerul de Externe al Chinei nu a putut fi contactat imediat.

Rusia intensifică livrările către China pentru a compensa pierderea unei mari părţi din vânzările sale de gaze în Europa de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani, ceea ce a determinat statele occidentale să impună sancţiuni Moscovei şi să reducă dependenţa de energia rusă.

Viceprim-ministrul rus Viktoria Abramcenko a declarat anul trecut agenţiei de presă de stat TASS că construcţia părţii mongole a gazoductului rusesc spre China ar putea începe în primul trimestru sau prima jumătate a anului 2024.

Afla mai multe desprechinarusiagaze
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt