Protest la Guvern faţă de noua lege a pensiilor

Protest la Guvern faţă de noua lege a pensiilor

Mii de oameni au protestat în Piaţa Victoriei faţă de noua lege a pensiilor. Cum grupele speciale de muncă nu vor mai exista, ei susţin că vor ieşi la pensie cu venituri mult mai mici decât colegii lor.

Statul îi consideră categorii speciale, când de fapt au lucrat în condiţii grele, susţin sindicaliştii. Din cauza ordonanţei austerităţii, şi sute de mii de angajaţi  îşi vor pierde sporurile, iar veniturile li se vor micşora drastic. 

2.900 de lei. Aceasta este pensia la care a ajuns Ion Moraru, fost ofiţer în Ministerul de Interne, după multe recalculări. Prima pe care a primit-o era, în urmă cu 15 ani, sub 1.000 de lei. 

După ce, de la 1 ianuarie, toate pensiile se vor majora cu 13.8%, recalcularea de la 1 septembrie 2024 va aduce pentru unii creşteri de venituri şi de 70%. Din acest motiv, protestatarii se tem că Guvernul nu va avea banii necesari şi cer ca indexarea să fie amânată.
Pe lângă pensionari, în Piaţa victoriei au venit şi salariaţi, membri ai Confederaţiei Meridian: ceferişti, silvicultori, agricultori sau poliţişti. Cei mai numeroşi au fost silvicultorii, care spun că prin noua lege îşi pierd multe drepturi. 
 
Angajaţii din aceste domenii primeau ani de vechime în plus din cauza condiţiilor grele de muncă, în industrii care le afectează sănătatea. Aşa ieşeau la pensie mai devreme, dar cu un stagiu complet de cotizare.
 
Noua lege nu le va oferi însă puncte de pensie în plus, pentru că nu au ajuns să lucreze 30 sau chiar 40 de ani. 
 
Prin noua lege a pensiilor se vor elimina toate grupele speciale de muncă, iar sute de mii de angajaţi şi-ar putea pierde drepturi salariale câştigate pe parcursul anilor, care acum sunt garantate de contractele colective de muncă. În stradă au ieşit şi angajaţii din sistemul medical.
 
Poliţiştii se tem că vor munci până la 65 de ani. În prezent există sute de meserii şi domenii de activitate în care se aplică grupele speciale de muncă. Ministrul Muncii a transmis că, din 2035, ele vor dispărea complet, dar cei care lucrează în prezent nu vor fi afectaţi la recalcularea pensiilor.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt