Proteste faţă de noile legi anti-avort în Polonia

Proteste faţă de noile legi anti-avort în Polonia
Profimedia

Zeci de mii de femei au ieşit pe străzile din Polonia pentru a protesta la adresa noilor legi anti-avort. Asta după ce o femeie de numai 30 de ani a murit în a 22-a săptămână de sarcină după ce i s-a rupt apa prematur. Medicii au confirmat atunci că fătul avea anumite malformaţii şi că erau puţine şanse ca sarcina să fie dusă până la sfîrşit dar, chiar şi aşa, au refuzat să întrerupă sarcina din cauza noilor legi antiavort. Femeia a intrat în stop cardiac şi a murit la puţin timp după aceea.

Medicii au refuzat să întrerupă sarcina femeii pentru a-i salva viaţa deoarece noile legi adoptate în Polonia interzic avortul în asemenea circumstanţe. Întreruperea sarcinii a devenit ilegală şi e permisă doar în caz de viol, incest sau când viaţa femeii e pusă în pericol. Malformaţiile nu sunt şi ele excepţie de la regulă.

Conform motivaţiei emise de Curtea Constituţională embrionul este ” o fiinţă umană nenăscută” şi deci îi este
asigurat deptul la protecţia vieţii. Iza însă, prima victimă a acestei legi, nu a avut aceleaşi drepturi.

Femeia ar fi trimis mesaje prietenilor înainte să moară în care le spunea că medicii au decis să aştepte înainte să acţioneze de teamă că ar putea fi inculpaţi în cazul în care ar fi încercat să îi salveze viaţa femeii printr-un avort.
Vestea morţii Izei vine într-o perioadă extrem de tensionată din punct de vedere politic în Polonia. De asemenea, o iniţiativă promovată recent de o organizaţie anti-avort din ţară susţine implementarea pedespselor pentru întreruperea sarcinii. Iniţiativa a fost acceptată de Parlament. Propunerea prevede pedepsre între 5 şi 25 de ani sau închisoare pe viaţă pentru alte cazuri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt