Proteste la Casele de Asigurări. Angajaţii vor salarii mai mari

Proteste la Casele de Asigurări. Angajaţii vor salarii mai mari
foto: news.ro

​E criză fără precedent în sănătate! Spitalele riscă să intre în colaps, avertizează managerii, din cauza lipsei de bani. Guvernul amână în continuare rectificarea bugetară şi dă bani spitalelor de la Fondul de Rezervă.

S-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru buna funcţionare a unităţilor medicale până la sfârşitul anului. Doar că problema nu s-a rezolvat. Angajaţii caselor de sănătate ameninţă că, începând de luni, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii. 

Angajaţii de la toate casele de asigurări de sănătate din România au continuat protestele . Aceştia cer ca salariile lor să fie majorate, deoarece au rămas la acelaşi nivel încă din anul 2018. Asta înseamnă că vor fi puse în pericol cheltuielile cu decontarea serviciilor din spitale şi farmacii, asigurarea medicamentelor pentru pacienţii cu boli cronice şi va creşte perioada de procesare şi decontare a concediilor medicale. 

Situaţia este atât de gravă încât unele spitale au rămas doar cu câteva sute de lei până la finalul anului. Managerul Andi Nodiţ de la Spitalul Bagdasar Arseni a transmis la rândul lui o scrisoare către CNAS şi Ministrul Sănătăţii în care explică situaţia critică în care spitalul său a ajuns. Bugetul cheltuielilor cu hrană, medicamente, materiale sanitare, reactivi şi dezinfectanţi este de şase ori mai mic decât cel necesar. 
În acest context la şedinţa de Guvern de astăzi s-au alocat mai mulţi bani pentru sistemul medical de sănătate. Dar dacă revendicările sindicaliştilor de la casele de asigurări de sănătate nu vor fi ascultate, banii vor rămâne în conturi şi nu vor ajunge la spitale. 
Până la găsirea unei soluţii sindicaliştii vor continua protestele pe o perioadă nedeterminată. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt