”Protestele transportatorilor sunt îndreptăţite”. Cum a comentat Ciolacu principalele teme ale începutului de an

”Protestele transportatorilor sunt îndreptăţite”. Cum a comentat Ciolacu principalele teme ale începutului de an

Într-o interviu acordat luni seară postului Antena 3, premierul României, Marcel Ciolacu, a abordat marile subiectele ale momentului. Iată principalele declaraţii ale sale.
Despre protestele transportatorilor şi fermierilor
”În primul rând, am încercat să înţeleg de unde au pornit aceste proteste, din punctul meu de vedere, ca şi prim ministru, ele sunt îndreptăţite şi am să vă explic exact. Era evident. Nu sunt lucruri care au trenat sau pe care le-am făcut eu în cele şase luni de mandat de prim ministru. Este o frustrare acumulată: am avut pandemia, a fost criza energetică, a pornit războiul, a fost o afluenţă de marfă din Ucraina pe teritoriul României, a fost un preţ, pe emoţie, un preţ mare, pe urmă a scăzut preţul, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut le-au cumpărat foarte scump, ele ieftinindu-se în primăvară şi preţurile scăzând la produsele agricole. Deci un factor cumulat, lucruri care nu au ţinut neapărat de un guvern, dar lucruri pe care trebuia să le sesizăm, ca şi guvernanţi”.
”Sunt şi foarte multe poveşti. Abordarea, în schimb – şi asta am vorbit şi cu ministrul Agriculturii şi cu ministrul Transporturilor – abordarea trebuia una diferită, de la marii fermieri care ar fi putut, eventualele pierderi de anul trecut, cumpărând inputurile scump şi vânzând marfa ieftin, a fost şi secetă în sudul României, la micii fermieri. Trebuia o abordare total diferită şi facilităţi axate la mici fermieri, cu 300, 500 de hectare, până la o mie de hectare. La fel s-a întâmplat şi la transportatori: marile companii şi companiile care... companii de familie, au două camioane pe care, de obicei, le şofează singuri şi abordările din sistemul vamal, când se iese din ţară. Toate aceste lucruri trebuiau mai mult discutate.
”Ce-mi pare rău este faptul că s-a pornit ca un fel de război între agricultori şi transportatori şi Guvernul României sau autorităţi, în general, pentru că nu s-a scandat nimic cu rea credinţă. Poate acest dialog ar fi trebuit întâi început cu autorităţile şi pe urmă să vedem, dacă nu se găsesc soluţii sau există o opacitate din partea Guvernului, să se fi ajuns în zona extremă de încercare a blocării drumurilor, pentru că totuşi am reuşit anul trecut să închidem România într-un echilibru macroeconomic. Orice grevă aduce şi prejudicii economice, aduce şi un disconfort populaţiei. Ar fi trebuit căutat un dialog întâi şi dacă nu am fi găsit împreună soluţiile, cum se pare că până în acest moment le-am găsit, atunci să fi recurs la astfel de lucruri”.
”Ce mi-e mie ciudă este că 90% dintre ele (dintre obiectele revendicărilor – n.r.) erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu am avut timp, niciun ministru nu putea să aibă timp în trei zile, patru zile să le şi promoveze ca şi hotărâri de Guvern sau ordonanţe sau dacă e nevoie de legi în Parlament”, a adăugat prim-ministrul.
Despre politele RCA
”La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce priveşte RCA-ul, unde în seara asta, din câte ştiu eu, preşedintele ASF a avut discuţii cu anumiţi transportatori şi au găsit anumite amendamente legislative pe care şi le asumă preşedintele ASF-ului. Rămâne ca şi eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra şi pe care şi dânşii le pot accepta, un lucru corect. Mi se pare mult cât este RCA-ul acum, chiar dacă avem o incidenţă de aproape 20%, de departe cea mai mare din Europa la traficul de camioane. Dar împreună încercăm să găsim soluţia cea mai bună”.
”Nu-şi mai permite România. Am avut vreo şase falimente la firmele de asigurări. Nu pot să vin să plafonez la un preţ convenit de mine şi de dvs. aici, în studio, pe care piaţa nu îl poate suporta, pentru că bag acele companii în faliment şi o luăm de la capăt. Trebuie să creăm un climat corect, dar sunt mult prea mari. Media este în jur de 9.000 de lei, se ajungea, în urma incidentelor pe care le-au avut, se ajungea şi la 18.000-19.000. Mi se pare mult. Mai ales la micii transportatori, este foarte greu de suportat”.
”Eu nu-s Ceauşescu. Le-am şi spus la întâlnire: nu vă uitaţi la mine, că eu nu-s Ceauşescu, să dau mâine ordonanţe şi decrete şi decizii”.
”Am discutat cu Ministerul de Finanţe, cred că este posibil ca jumătate din noua acciză pe care am introdus-o la motorină că o putem întoarce la transportatori şi distribuitori, ca şi subvenţie”.
Despre războiul din Ucraina
”Nu, cu certitudine nu! Este un război care va mai dura”, a afirmat Ciolacu, întrebat dacă, din informaţiile pe care le are, războiul din Ucraina se va încheia în acest an. 
El a reafirmat sprijinul pentru ţara vecină, ”nu pe front”, dar faţă de poporul greu încercat de conflictul armat. 
”Ucrainenii nu sunt duşmanii noştri”, a spus prim-ministrul.
El a explicat că inconveniente precum cele reclamate de fermieri privind cerealele din Ucraina trebuie rezolvate prin măsuri luate la nivel intern de autorităţile române.
În ceea ce priveşte conflictul din Orientul Mijlociu, Ciolacu s-a arătat ”ferm convins că raţiunea va prima” şi nu se va ajunge la un conflict extins în zonă.
Despre reformele din educatie
”Nu putem să nu avem ţinte. Eu nu pot să accept ca un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul care toată clasa nu a luat Bacalaureatul. Trebuie să intervenim. Nu putem răspunde numai emoţional, nu putem numai la greve. Trebuie să modificăm şi să venim odată cu reformele necesare în fiecare.... Eu mi le asum. E an electoral, mi le asum. Nu am probleme. Românii vor hotărî dacă am făcut bine sau nu. Românii au totdeauna dreptate la vot, dar eu plec acasă liniştit că am făcut tot ce pot şi nu am făcut rău nici românilor, nici României”.
Despre comasarea alegerilor
”Nu cred că România va sărăci dintr-un exerciţiu democratic. Haideţi să nu devenim ridicoli! Cheltuim şi câteodată a existat o risipă a banului public, dar când e vorba de democraţie, deodată devenim foarte cumpăniţi. Nu vom păcăli românii. Cine încearcă să păcălească românii cu anumite comasări, vezi Doamne, că se fac economii, nu va ţine nimic. Românul nu mai poate fi păcălit”.
El a spus că se poate ajunge la comasări de alegeri, dar ”nu dintr-un interes politic”. 
”Cred că se pot comasa anumite... în acest moment, legislaţia e foarte clară. Dacă Parlamentul decide altceva şi modifică legislaţia în alt sens, se pot face şi alte scenarii. Părerea mea e că e o discuţie prematură”. 
”Din punctul meu de vedere, nu ca şi prim-ministru, în primul rând ca şi preşedinte al PSD, cele mai importante alegeri sunt alegerile europarlamentare. Ele vor fi un barometru şi vor arăta dacă această coaliţie are un viitor şi după anul 2024 şi pe urmă cred că ne putem aşeza la masă şi discuta toate lucrurile”.
În ceea ce priveşte scrutinul prezidenţial care va avea loc spre sfârşitul acestui an, liderul PSD s-a arătat ”ferm convins” că partidul va lua o decizie în privinţa candidatului pentru funcţia supremă în stat. Ciolacu a spuse că pentru el acest aspect ”nu e o prioritate” în acest moment. 
Întrebat dacă ia în calcul să candideze pentru funcţia supremă în stat, liderul PSD a răspuns: ”Nu am luat în calcul acest lucru şi nu l-am discutat în primul rând în interiorul partidului”.
Despre plecarea lui Iohannis la CE
”Mai puţin important este numele. Faptul că un român ajunge preşedintele Consiliului European, pentru mine este o mândrie”.
”Speculaţiile au pornit de la faptul că actualul preşedinte al Consiliului (European – n.r.) a anunţat că va candida primul pe listă în Belgia, a fost europarlamentar belgian din familia Renew. La nivelul Uniunii Europene sunt trei funcţii importante: preşedintele Consiliului, Comisia Europeană şi Parlamentul European. Există negocieri întotdeauna. Eu am spus un lucru şi nu am spus un lucru public: pentru mine, indiferent de câtă lume o să mă înjure pentru ceea ce o să vă spun, mai puţin important este numele. Faptul că un român ajunge preşedintele Consiliului European, pentru mine este o mândrie”.
”Nu cunosc detalii. Nu am avut discuţii cu preşedintele României în privinţa acestui lucru. Nu am avut discuţii, eu, Marcel Ciolacu, până acum, cu un lider marcant european pe această perspectivă, dar contextul acesta este. Cutumiar, ar trebui ca statul care are preşedinţia Consiliului European, urmând să fie la Ungaria, preia preşedinţia Consiliului”.
Despre finanţarea din sănătate
”Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000-15.000 de euro”, arată el, menţionând că aceste sume i se par ”cam mari”. Ciolacu adaugă că îşi doreşte ca tot mai multe dintre problemele de sănătate să fie rezolvate în sistemul de asistenţă medicală primară.
”Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Cu adevărat, îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale, în echilibru, dacă există o descreştere la per capita (punctul alocat pentru asistenţa în sănătate – n.r.). Să stea liniştiţi medicii de familie, pentru că se vor negocia. Cu adevărat, îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital şi multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”.
”Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000-15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari. De aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, găsim un echilibru. Trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii. Nu pot să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic în zona rurală, poate care are mai mulţi oameni în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebui să fie o echitate socială”.
El a adăugat că statul român cheltuieşte aproximativ un miliard de euro lunar, prin CNAS, pentru sistemul public de sănătate.
Despre combaterea evaziunii fiscale
”Negociez orice. Am şi anunţat, am o linie roşie: toate măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi puse în aplicare. Digitalizarea ANAF-ului va avea loc anul acesta, după 33 de ani. Ştiu că am deranjat multă lume, mi-am asumat acest lucru, voi continua reorganizarea sistemului bugetar. Ştiu că deranjez. Altfel, dacă nu vom face aceste lucruri şi nu găsim înţelegere şi un dialog corect între noi, ne prăbuşim, gratuit, de această dată gratuit. România, v-o spun cu toată tăria, este în direcţia corectă. Ne-am pierdut răbdarea? Şi eu îmi pierd răbdarea, şi dvs., cu toţii, mai ales după atâtea crize suprapuse şi după atâta frustrări, după atâta batjocură faţă de români”.
Despre alegerile din acest an
”Trebuie să existe o stabilitate politică şi am văzut cât de mult a însemnat această stabilitate politică. Nu spun neapărat că trebuie să fie între PSD şi PNL, românii decid care va fi viitoarea coaliţie de guvernare. Nu va avea niciun partid peste 50%, să spună că va guverna singur, asta e o certitudine. Mi-aş dori să fie forţe democratice care să conducă România. Sunt ferm convins că şi de această dată vom face faţă provocărilor”.
Întrebat care este cel mai mare risc pentru România în acest an, Ciolacu a răspuns: ”De a nu menţine acest echilibru şi de a fi aventurieri”.
Întrebat despre eventualitatea unei alianţe între PSD, PNL şi, eventual, alte formaţiuni, Ciolacu a răspuns: ”După alegeri”. 
 
”Foarte greu să mai avem o alianţă şi liste comune în acest moment, dar e posibil ca după alegeri, dacă aşa hotărăsc românii, să putem să refacem această coaliţie”.
 
Despre principalele personaje politice ale momentului
 
Pe Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu l-a descris drept ”un om de cuvânt, un om respectabil, un român”. 
Despre liderul AUR, George Simion, Ciolacu crede că ”nu e un om în care poţi să îţi pui baza, e un aventurier”. 
Despre preşedintele USR, Cătălin Drulă, Ciolacu a afirmat că ”ar fi putut mult mai mult”, iar pe Diana Şoşoacă nu a catalogat-o, spunând în schimb că este ”o evidenţă foarte clară relaţia doamnei Şoşoacă cu Federaţia Rusă”. 
”Nu pot să am un dialog. Ştim cu toţii cât rău a făcut Rusia poporului român şi României”, a adăugat el.
Pe Kelemen Hunor, preşedintele PSD l-a catalogat drept ”un om de cuvânt şi un bun politician”. 
”Avem o relaţie instituţională corectă”, a spus Ciolacu despre Klaus Iohannis. 
Despre Mircea Geoană, el a susţinut că, în calitate de politician, ”trebuie să înveţi din trecut ca să ştii mai bine cum îţi creezi viitorul”.
 ”O femeie războinică, cu provocări multiple” şi ”o femeie încercată”, a afirmat şeful Guvernului de la Bucureşti despre preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, admiţând că, deşi are opinii diferite faţă de aceasta, în privinţa unor chestiuni, o admiră.
 
Despre plafonarea preţului la alimente
 
”Vom veni în continuare cu plafonarea, vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câştigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creşterii preţurilor în acest moment. Nu s-a scumpit combustibilul, acciza este nesemnificativă în acest moment, nu am văzut o creştere a preţului la petrol”.
Premierul a precizat că plafonarea preţurilor va fi menţinută până când va fi găsit un acord cu producătorii şi cu distribuitorii, în aşa fel încât să nu mai fie nevoie ca statul să intervină.
El a admis că a scăzut nivelul de trai, dar nu doar în România şi a spus că ”trăim într-o zonă de fragilitate”, dar criza economică ”nu a lovit România”.
”A scăzut nivelul de trai. Avem datoria de a creşte nivelul de trai la oameni şi de a readuce echilibru în societate. Acest lucru este prioritar pentru Guvernul României, prin dialog vom găsi, sunt convins, cele mai bune soluţii şi în ceea ce priveşte preţurile. Nu voi mai accepta creşteri de preţuri anormale şi care nu au niciun fundament”.
 El este de părere că la nivelul Consiliului Concurenţei trebuie luate măsuri pentru a nu se crea monopoluri pe piaţă. 
 
Despre consumul de droguri în rândul tinerilor
 
”Ca să nu consumi, trebuie să nu existe droguri. Nu vreau să stau să urmăresc copiii în şcoli. Am început să închegăm un plan. Nu vă ascund că, pentru prima oară, Ministerul de Interne şi serviciile de intelligence din România se coordonează cu agenţii care au informaţii mult mai bune, mult mai practice şi cu experienţă mult mai mare în acest domeniu decât România. Este pentru prima oară când se lucrează umăr la umăr, e prima oară când există specialişti pe lângă ambasade importante în România care pun umărul alături de autorităţile din România să facem faţă acestui flagel”.
El a spus că România este ”încă” o ţară de tranzit, subliniind că ”s-a intrat în forţă şi se va intra mai în forţă”. 
”Veţi vedea în următoarele luni nişte capturi record de droguri în România”. 
El a menţionat că, în urma discuţiilor cu Ministerul Justiţiei, s-au făcut deja modificări legislative în ceea ce priveşte combaterea traficului de droguri şi a anunţatcă alte modificări legislative sunt în pregătire pentru a fi înaintate Parlamentului, Guvernul discutând în acest sens cu toţi factorii implicaţi, inclusiv cu Parchetele.
 
Despre cel mai mare succes şi cel mai mare eşec al său ca premier
 
”Cel mai mare succes este intrarea, nu cu ambele picioare, dar cu dreptul în Spaţiul Shengen. Cel mai mare eşec, că nu am reuşit să am suficient timp să mă văd atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele, să preîntâmpinăm astfel de lucruri cum s-au întâmplat acum, cu transportatorii şi cu agricultorii”.

 

Afla mai multe despreciolacuinterviu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt