Puhoaiele au făcut prăpăd în Bihor

Puhoaiele au făcut prăpăd în Bihor

Vremea a luat-o razna în ultimele ore! În judeţul Bihor ploile torenţiale au făcut prăpăd! O casă din comuna Pietroasa a fost smulsă de puhoaie sub privirile localnicilor, iar cei 6 oameni care locuiau acolo, o familie cu patru copii, a fost ajutată de autorităţi să se mute, înainte ca locuinţa lor să fie luată de ape. Dezastru a fost şi în comuna Câmpani, unde 12 case au fost afectate destul de grav de inundaţii.

A fost potop la Hârseşti, judeţul Bihor, unde aproape 20 de case au fost afectate de apele învolburate, 12 dintre ele destul de rău, spune edilul comunei. Curţile, grădinile şi pivniţele sătenilor au fost şi ele grav afectate de inundaţii.

Dezastrul a început, însă, încă de după amiază, spun localnicii, precipitaţiile căzute ducând la umflarea râurilor şi
pârâurilor din apropiere.

Nu este pentru prima oară când puhoaiele năvălesc în sat, iar localnicii dau vina pe lipsa de interes a autorităţilor.

Şi un pod a fost distrus de ape, în comuna Câmpani

8 localităţi bihorene au fost afectate de inundaţii. Din fericire, nu există nicio victimă omenească, însă mai multe animale au fost luate de puhoaie. Restul au fost evacuate de salvatori şi de localnici.

Tot în Bihor, în satul Cociuba Mică, din comuna Pietroasa, râul Crişul Pietros a ieşit din matcă şi a smuls de pe mal o casă modulară pe care a dus-o în aval, sub privirile localnicilor.

Familia care locuia în această casă, părinţii şi 4 copii, a fost salvată de pompieri.

Judeţul Bihor a fost sub cod roşu de vânt şi ploi abundente, încă de marţi dimineaţă şi acesta a fost prelungit pana miercuri la ora 12.00.

Natura s-a dezlănţuit, marţi după-amiază, şi în localitatea Arieşeni, din munţii Apuseni. Apele Arieşului Mare, umflate de ploile torenţiale, dar şi de topirea zăpezilor de pe versanţi, au acoperit drumurile şi au inundat gospodăriile oamenilor.

În satul Galbena, 50 de familii au fost izolate după ce a fost închisă circulaţia pe drumul comunal care face legătura cu DN75. Măsura a fost luată după ce un pod, aflat în apropierea drumului naţional, a fost distrus de apele învolburate. Şi Arieşul Mic a ieşit din matcă, în zona comunei Avram Iancu. Mai multe terenuri agricole şi forestiere au fost acoperite de viitură.

În tot acest timp, iarna s-a întors în Munţii Bucegi. Marţi a nins toată ziua la altitudini mai mari de 1.800 de metri, iar vântul a bătut cu putere. În unele locuri, stratul de zăpadă măsoară şi doi metri în înălţime. În Baza Salvamont Buşteni termometrele au arătat -2 grade la orele prânzului, însă vântul a făcut ca temperatura resimţită de corpul uman să fie de -10…-12 grade.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt