Rachetă lansată. Avertismentul lui Kim Jong Un către Statele Unite ale Americii

Rachetă lansată. Avertismentul lui Kim Jong Un către Statele Unite ale Americii

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să accelereze dezvoltarea nucleară a ţării sale şi a avertizat Washingtonul să nu ia o "decizie greşită" după ce a supravegheat lansarea celei mai puternice rachete balistice a ţării, a anunţat marţi presa de stat, citată de AFP.
Testul de lansare de luni a rachetei Hwasong-18 cu combustibil solid a avut loc la o zi după ce submarinul cu propulsie nucleară USS Missouri a ajuns în port la Busan şi a urmat unui avertisment SUA-Coreea de Sud că un atac nuclear din partea Pyongyangului ar însemna "sfârşitul regimului Kim".
Cei doi aliaţi, împreună cu Japonia, au activat marţi un sistem pentru a face schimb de date în timp real privind lansările nord-coreene, parte a cooperării lor mai strânse în materie de securitate ca răspuns la ameninţările nucleare tot mai mari ale Pyongyangului. Kim a declarat că lansarea rachetei capabile să atingă ţărmurile americane a fost "un semnal clar pentru forţele ostile" şi a arătat opţiunile ţării în cazul în care Washingtonul ar lua "o decizie greşită împotriva sa", a precizat agenţia centrală de ştiri coreeană.
"Un exerciţiu de lansare (a) ICBM-ului Hwasongpho-18 a fost organizat ca o acţiune militară importantă pentru a arăta clar duşmanilor voinţa copleşitoare de contracarare a forţelor strategice nucleare ale RPDC şi puterea inegalabilă a acestora", a declarat KCNA cu privire la lansarea de luni. Liderul nord-coreean, pe care imaginile îl arată prezent alături de fiica sa cea mică, îmbrăcată într-o jachetă de blană roz, a "stabilit, de asemenea, câteva noi sarcini importante pentru dezvoltarea forţelor strategice nucleare ale RPDC", a adăugat KCNA. Hwasong-18, cel mai mare din arsenalul nord-coreean, a zburat puţin peste 1.000 de kilometri şi a atins o altitudine maximă de aproximativ 6.000 de kilometri, a precizat KCNA, demonstrând "capacitatea de luptă a unităţii ICBM".
Armata sud-coreeană a declarat luni că ICBM-ul lansat a folosit combustibil solid, ceea ce face ca rachetele să fie mai uşor de transportat şi mai rapid de lansat decât versiunile cu combustibil lichid. Lansarea a marcat a treia oară când Nordul a testat un ICBM cu combustibil solid, după lansările din aprilie şi iulie, despre care analiştii au spus că a indicat eforturi consistente de îmbunătăţire a tehnologiei.

Afla mai multe desprekim jong unkoreearachetanuclear
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt