Război submarin în Marea Neagră

Război submarin în Marea Neagră

O flotă NATO, de nave specializate în detecţia minelor şi a atacurilor de adâncime, a intrat azi dimineaţă în Portul din Constanţa. De luni, flota va ieşi în larg pentru o săptămână de manevre militare navale: vizate sunt capcanele explozive din adâncuri şi submarinele care pândesc orice vapor în Marea Neagră.

Minele marine sunt ucigaşii tacuti ai marilor. Sunt incarcaturi explozive uriase, amplasate sub apa, care detoneaza la cea mai mica atingere. Deflagratia este devastatoare pentru orice nava, militara sau civila.

Alianta militara NATO are un grup de lupta impotriva minelor marine, iar acum grupul opereaza in Marea Neagra. Peste 700 de militari, din şase ţări NATO au fost trimisi la Constanta, si nu intamplator. Litoralul romanesc al Marii Negre este frecvent împovărat de vreme ceţoasă. În logica militară, ceaţa este un mediu ideal pentru operaţiuni de plantare a minelor marine, iar sectorul de nord-vest al Mării Negre se intersectează cu linii dense de transport maritim si porturi de o importanţă economică majoră: Constanţa, Varna sau Burgas.

Acestea fiind datele pericolului, alianta NATO a creat o forta navala de vanatoare a minelor marine. Sunt nave specializate in asemenea misiuni, din diferite tari, iar Romania a fost dintotdeauna un jucator de fortă cand vine vorba despre armele sub apa.

NATO se gandeste a pregatit cateva scenarii de atac pentru manevrele navale care incep de luni. Atacul aerian este unul dintre ele

Bulgaria si-a anulat participarea in ultimul moment, din cauza mai multor marinari care au fost diagnosticati cu COVID 19., cu putin timp inaintea plecarii in misiunea de lupta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt