Reacţia Rusiei la rezoluţia UE privind restituirea tezaurului: Datoria României este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia

Reacţia Rusiei la rezoluţia UE privind restituirea tezaurului: Datoria României este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, a comentat rezoluţia PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia şi Uniunea Sovietică este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia şi că aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.. Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-şi rezolve astfel.problemele economice, scrie News.ro.
”Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. La mai puţin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.
Ea susţine că aproape toată datoria României faţă de Uniunea Sovietică pentru distrugerile cauzate în timpul Celui de-Al doilea Război Mondial a fost iertată de Moscova încă din 1949.
Conform postării de papagina de Facebook a ambasadei, Zaharova afirmă că datoriile româneşti faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică, reprezintă, conform experţilor, echivalentul 1365–1665 de tone de aur, adică de 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia în 1916–1917.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus mai afirmă că Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare pe parcursul relaţiilor sovieto-române, susţinând că inclusiv fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu a notat că 80% din rezerva regală a fost repatriată în România în 1948–1949.
Ea invocă şi o poziţie exprimată de MAE rus în 2012, ppotrivit căreia ”nu este prima dată când parlamentarii români încearcă internaţionalizarea unui subiect care şi-a pierdut de mult relevanţa”.
”România — fostul aliat al lui Hitler — foloseşte platforme rusofobe, de exemplu Parlamentul European pregătit pentru orice acţiune anti-rusă, pentru a încerca să ne impună datoriile sale fantomă vechi de un secol, aparent, pentru a remedia starea deplorabilă a economiei naţionale pe fondul grevelor agricultorilor din întreaga ţară”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.
Parlamentul European a votat, joi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia, cu largă majoritate de voturi. 
”Este o chestiune de demnitate naţională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, a precizat europarlamentarul Eugen Tomac, iniţiatorul rezoluîiei. 
”Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaştere şi sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunţăm!”, a mai spus Tomac. 

Afla mai multe desprerusiaromaniatezaur
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt