Reacţii la interviul luat lui Putin. Ce au declarat oficialii români, ucrainieni şi polonezi

Reacţii la interviul luat lui Putin. Ce au declarat oficialii români, ucrainieni şi polonezi

Premierul Marcel Ciolacu a comentat, vineri, afirmaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit cărora României şi Ungariei li s-au luat o parte din pământuri şi au fost date Ucrainei, el precizând că înţelege manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin. Ciolacu a arătat că ”Ucraina este un stat suveran şi independent iar agresorul în acel război este Vladimir Putin”, scrie News.ro.
”Nici eu nici dvs nu o să influenţăm vreodată istoria. Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin. România, când a aderat la Uniunea Europeană, a încheiat acorduri, fiindcă a fost obligată ca toate ţările membre ale Uniunii Europene să încheie acorduri privind suveranitatea teritorială şi graniţele fiecărui stat. De aceea câteodată mai mă supără când aud, mai ales când vin alegerile, acea poveste cu ungurii sau maghiarii care vin şi ne fură Ardealul”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la Constanţa.
Ciolacu a ţinut să precizeze că agresorul în acest război este Vladimir Putin.
”În ceea ce priveşte cum s-a format Ucraina, eu vă spun un singur lucru, Ucraina este un stat suveran şi independent, iar poporul ucrainean este suveran să-şi decidă destinul, cum şi noi ni-l decidem pe al nostru. Agresorul în acel război este Vladimir Putin. Restul, cum vrem să prezentăm istoria şi cum s-o reaşezăm cum ne convine, m-aţi pierdut de client”, a mai comentat Ciolacu.
În eforturile sale de a argumenta că Ucraina este un stat creat artificial de Stalin, Vladimir Putin a invocat, în interviul acordat controversatului jurnalist Tucker Carlson, că Ucraina a primit de la Stalin teritorii care aparţinuseră înainte de cel de-al Doilea Război Mondial României, Ungariei şi Poloniei şi spune că ar fi fost „cel puţin de înţeles” dacă aceste ţări ar fi revendicat aceste pământuri. El spune însă că nu l-a îndemnat niciodată pe premierul naţionalist maghiar Viktor Orban să o facă.
Kievul despre interviul lui Carlson cu Putin: Este o încercare de a legitima agresiunea rusă
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a condamnat vineri interviul luat preşedintelui rus Vladimir Putin de jurnalistul conservator american Tucker Carlson, considerându-l "o încercare incontestabilă" de a legitima agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia, transmite EFE, preluat de Agerpres.
"Orice conversaţie/interviu cu entitatea (sic) Putin este o încercare incontestabilă de a legaliza 'regulile canibalului rus' (asasinate în masă, violenţă exemplară, confiscarea/furtul proprietăţilor altor, distrugere) în tradiţia politică occidentală", a scris pe contul său de socializare X (fostă Twitter) Podoliak, cunoscut pentru mesajele sale filosofice privind problemele politice actuale şi care acţionează adesea ca purtător de cuvânt neoficial al administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Podoliak a adăugat că "încercarea" lui Putin de a "justifica" genocidul ucrainenilor nu schimbă realitatea războiului şi nici nu "readuce Rusia la civilizaţie".
Putin nu este credibil şi delirează în interviul acordat lui Carlson, afirmă oficiali polonezi
Declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care în interviul acordat jurnalistului american Tucker Carlson a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze alte ţări după Ucraina, "nu au nicio credibilitate" şi "nu vor adormi vigilenţa" Varşoviei, a reacţionat vineri vicepremierul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, potrivit AFP şi preluat de Agerpres.
În interviul publicat joi seară, Putin a asigurat că Rusia nu are "interese în Polonia, în Letonia sau în altă parte". "De ce am face asta (o invazie n. red.)? Pur şi simplu nu avem niciun interes", a răspuns preşedintele rus la întrebarea: "Vă puteţi imagina un scenariu în care să trimiteţi trupe ruse în Polonia?".
Potrivit vicepremierului polonez, responsabil şi cu domeniul Apărării, "aceste afirmaţii nu au nicio credibilitate". "Polonia are sarcini de îndeplinit atât ca stat membru al NATO, cât şi al UE. Noi să ne facem treaba noastră, să ne pregătim pentru diferite situaţii, nimic nu ne poate adormi vigilenţa, iar vorbe (ale lui Putin) precum acestea cu siguranţă nu contribuie la asta, ba dimpotrivă", a indicat oficialul polonez.
La rândul său, preşedintele parlamentului polonez, Szymon Holownia, a criticat "divagaţiile istorico-literare" ale lui Putin referitoare la istoria Poloniei, Ucrainei şi Germaniei.
Răspunzând la propria sa întrebare, "De ce războiul a început cu Polonia pe 1 septembrie 1939?", preşedintele rus a apreciat că, întrucât Polonia "era intransigentă", dictatorul nazist Adolf Hitler "nu putea aşadar decât să înceapă cu Polonia pentru a-şi pune planurile în practică".
"Putin delirează în acest interviu", el este "un pericol mortal pentru statele baltice, pentru Polonia, pentru Europa şi pentru libertate", în timp ce "Carlson a jucat rolul unui idiot util care-i ţine microfonul unui mincinos, unui criminal şi unui terorist internaţional", susţine preşedintele parlamentului polonez.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, afirmă că aruncarea responsabilităţii asupra Poloniei pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial este una din "vechile idei paranoice ale lui Putin".
După invazia rusă asupra Ucrainei, Polonia s-a lansat într-un program costisitor de înarmare, pentru susţinerea căruia are în vedere să aloce Apărării un buget de 4% din PIB.

Afla mai multe despreputininterviutucker carlson
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt