Republica Moldova va achiziţiona gaze naturale comprimate din SUA

Republica Moldova va achiziţiona gaze naturale comprimate din SUA

Săptămâna viitoare, Republica Moldova va achiziţiona gaze naturale comprimate din Statele Unite, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, citat de radiomoldova.md.
Acestea vor fi livrate prin portul grecesc Alexandroupolis, iar de acolo spre ţara noastră. În acelaşi timp, ministrul Energiei participă mâine în Grecia la şedinţa Ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), unde Republica Moldova şi Ucraina vor adera la coridorul vertical de transport a gazelor naturale.
Săptămâna viitoare, Republica Moldova va achiziţiona gaze naturale direct din nava care transportă gaz natural comprimat, din Statele Unite. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei Victor Parlicov. Potrivit oficialului, este o premieră pentru Republica Moldova când acestea sunt aduse cu vaporul.
„Săptămâna viitoare vom achiziţiona gaze direct din nava care transportă gaz natural comprimat, din SUA. Acum nu pot spune la ce preţ pentru că nu este confirmat definitiv, dar îl vom lua sub nivelul TTF. Va fi în jur de 30 şi ceva de euro pentru un MWh. Această navă a ajuns în terminalul Alexandroupolis recent, de câteva săptămâni şi noi vom fi printre primii cumpărători”, a declarat Victor Parlicov.
Precizăm că, ministrul Energiei, Victor Parlicov, va participa, pe 19 ianuarie, la lucrările Şedinţei Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC). Astfel, Republica Moldova şi Ucraina vor adera la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria. Odată cu aderarea la coridorul vertical va urma traseul gazoductului transbalcanic, care merge din Ucraina până în Grecia şi invers. Coridorul vertical de gaze a fost anunţat pentru prima dată în 2016 de către operatorii reţelelor de gaze din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conceptul de coridor vertical este un sistem care conectează reţelele naţionale de gaze existente şi alte infrastructuri pentru a asigura tranzitul şi a contribui la securitatea energetică.
De asemenea, şedinţa are drept scop examinarea şi planificarea cooperării în domeniul energetic cu accent pe interconexiuni şi stocare pentru un sistem electric mai verde, mai inteligent şi mai eficient în Europa de Sud-Est.

Afla mai multe despremoldovagazesuagrecia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt