Restricţii de apă pentru spanioli

Restricţii de apă pentru spanioli

Recordul celei mai calde luni înregistrate vreodată pe pământ în acest an a fost luna iulie. Iar temperaturile sufocante creează mari probleme oamenilor. Una dintre ele este lipsa apei. Peste 500 de localităţi din Spania au restricţii pentru consumul de apă din cauza secetei. În Catalunia sunt zeci de oameni care deja au fost amendaţi pentru că au consumat mai multă apă decât au nevoie. Jumătate din Spania este lovită de un nou val de căldură extremă, cu 42 de grade Celsius la umbră.

În Galicia lipsa ploilor a făcut ca rezervele din lacurile de acumulare să ajungă la un nivel minim istoric. Situaţia e identică în 500 de localităţi din întreaga ţară, majoritatea în Catalunia şi Andaluzia. În multe oraşe, autorităţile au restricţionat consumul de apă la o medie de 230 de litri de om, pe zi. 

Limita de 230 de litri se referă la toate activităţile care consumă apă. De la irigaţii, la umplerea piscinelor, spălatul maşinii sau adăpatul animalelor. Fermierii sunt nemulţumiţi şi cer soluţii. În Catalunia, animalele de fermă au cu 10% mai puţină apă.

Amenda pentru depăşirea cotei de apă este de până la 150 de mii de euro, în funţie de gravitatea încălcării. Meteorologii spun că anul acesta se anunţă deja a fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie. Începând de ieri, o mare parte din teritoriul Spaniei este lovit de un val de căldură extremă. Madridul, Sevilla şi Cordoba se topesc la propriu zilele acestea. Oamenii caută cu disperare locurile cu umbră.

În aceste zone, temperaturile nu vor coborî sub 40 de grade în această zonă. Până la finalul săptămânii este aşteptat un vârf istoric, de 44 de grade Celsius, în oraşul andaluz Sevilla. Din fericire, zonele de litoral mediteranean par, deocamdată, ferite.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt