Revoltă eşuată a mercenarilor Wagner! Progojin, exilat în Belarus

Revoltă eşuată a mercenarilor Wagner! Progojin, exilat în Belarus
foto: captura video

Tentativa unei lovituri de stat la Moscova a eşuat. „Marşul pentru dreptate” al lui Prigojin a durat doar 24 de ore şi a avansat până la 200 de kilometri de Moscova. Evgheni Prigojin şi-a retras soldaţii după ce a purtat mai multe discuţii cu preşedintele Belarusului, Lukashenko. Mercenarii Wagner au părăsit apoi oraşul Rostov, însă în aplauzele şi scandările localnicilor. Între timp, tot în Rusia regimul de operaţiuni antiteroriste este încă în vigoare chiar dacă restricţiile de trafic au fost ridicate. 

Evgheni Prigojin a renunţat la planul său de a ajunge la Moscova şi a făcut cale întoarsă după ce l-a sfidat pe Vladimir Putin şi le-a ordonat mercenarilor săi să se oprească după ce la sfidat. Totul s-a întâmplat după ce preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko a ajuns la o înţelegere cu şeful Wagner. Kremlinul a anunţat, de asemenea, că dosarul penal împotriva liderului Wagner va fi clasat. 

Prigojin, în ciuda faptului că a fost exilat în Belarus, rămâne în viaţă, cel puţin pentru moment dar este posibil ca zilele să-i fie numărate. Mercenarii Wagner, au părăsit oraşul Rostov în aplauzele şi scandările celor prezenţi. Zeci de oameni s-au adunat pentru a-i aclama pe luptătorii Wagner. Localnicii s-au înghesuit să se fotografieze şi să dea mâna cu Prigojin înainte ca acesta să se îndrepte spre Belarus.

Între timp, încep să se ridice restricţiile impuse pe drumurile din Rusia. La Moscova, ieri, presa a fost cenzurată. Chiar dacă au fost prezentate câteva secvenţe despre rebeliunea grupării, televiziunea de stat, la scurtă vreme după discursul lui Putin, a difuzat un documentar despre viaţa fostului premier italian Silvio Berlusconi, care a murit la 12 iunie.
Serviciul de Informaţii Rus, a intrat în alertă după evenimentele din Rusia. FSB-ul a început controalele. În timpul percheziţiilor, în biroul lui Prigojin ar fi fost găsite lingouri de aur, pistoale dar şi patru miliarde de ruble, adică 43 de milioane de euro. Informaţiile au fost şterse ulterior din presă. Haosul dezlănţuit în ţară a început după ce Evgheni Prigojin a lansat acuzaţii grave la adresa Ministerului rus al Apărării. Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei, spune că Prigojin a pornit rebeliunea din cauză că fiica lui nu a primit un teren în Sankt Petersburg. Prigojin şi-a câştigat reputaţia de cel mai crud comandant dintre cei care conduc invazia sumbră a Rusiei.
A fost o ascensiune extraordinară pentru cineva care a petrecut 13 ani în închisoare pentru furturi la Sankt Petersburg şi care a devenit vânzător de hotdog după eliberare. La apogeul primei invazii a Rusiei în estul Ucrainei, în vara anului 2014, un grup de înalţi oficiali ruşi s-au adunat la sediul Ministerului Apărării. Au fost acolo pentru a-l întâlni pe Evgheni Prigojin, un bărbat de vârstă mijlocie, pe care mulţi din sală îl cunoşteau doar ca fiind responsabil cu contractele de catering din armată. 
 
Departe de Moscova, în Ucraina, soldaţii au urmărit şi ei evenimentele. În timpul revoltei din Rusia, forţele ucrainene au lansat mai multe atacuri şi au înaintat pe fronturile de est şi de sub. În special,  în jurul oraşului Bahmut şi Donetk.
 
 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt