Revoltă la graniţă, trafic blocat în vămi

Revoltă la graniţă, trafic blocat în vămi

A fost haos în vămile de la graniţa României cu Bulgaria. Revoltaţi după ridicarea restricţiilor pentru cerealele ucrainene, fermierii bulgari au blocat cu utilajele punctele de trecere a frontierei. Camioanele  care au ieşit din ţară pe la Giurgiu au aşteptat ore întregi. La noi, autorităţile vor să prelungească interdicţia cu 30 de zile, în caz contrar, agricultorii români se pregătesc de proteste. Ei spun că decizia Comisiei Europene îi va duce la faliment.

Protestul  fermierilor bulgari vine după ce Comisia Europenă a decis zilele trecute să ridice restricţiile ce vizează importurile de cereale din Ucraina. Interdicţia era valabilă în cinci ţări vecine Ucrainei, printre care şi Bulgaria şi România. Slovacia, Polonia şi Ungaria au anunţat deja că impun restricţii unilaterale pentru importul de cereale. Şi autorităţile din România se pregătesc să facă acelaşi lucru.

Ministrul Agriculturii îi asigură şi el pe fermieri că nu vor fi afectaţi. Cea mai mare problemă e că cerealele din Ucraina sunt neconforme, iar agricultorii folosesc acolo substanţe interzise de Uniunea Europeană. Chiar dacă nu corespund standardelor, asta duce la un preţ mai mic al grânelor. Dar şi la concurenţă neloială faţă de fermierii români, pe care îi aşteaptă falimentul.
 
Agricultorii sunt decişi şi ei să protesteze în cazul în care nu vor fi protejaţi de autorităţi. La vecini, revolta a început de dimineaţă şi a durat până după-amiază. Fermierii bulgari au ocupat vămile cu tractoarele lor, iar traficul a fost blocat ore bune.
Premierul susţine că, doar pe partea rutieră, două milioane şi jumătate de cereale au tranzitat teritoriul României. Bulgarii anunţă că vor continua protestele.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt