România a respins oficial participarea gigantului chinez Huawei la reţelele 5G naţionale

România a respins oficial participarea gigantului chinez Huawei la reţelele 5G naţionale

Solicitarea gigantului chinez telecom Huawei de obţinere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România a fost respinsă oficial, relevă date analizate de Profit.ro. 

Decizia de respingere a venit după o hotărâre în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din urmă cu circa o săptămână.

De ce este important SUA încearcă să îşi convingă aliaţii să interzică echipamentele Huawei în reţelele lor 5G, susţinând că Beijingul ar putea utiliza produsele realizate de Huawei pentru a spiona comunicaţiile şi traficul de date din alte ţări.

În luna iunie 2023, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii, printre care şi Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europene. Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre şi către operatorii de telecomunicaţii europeni să excludă echipamentele chineze din reţelele lor de telefonie mobilă.

România a adoptat în urmă cu 3 ani o lege, nr. 163/2021, care stipulează că furnizorii de comunicaţii pot utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a autorităţilor, pe baza avizului conform al CSAT.

De asemenea interesant că şi alte state europene au luat decizii similare cu cea de acum a României.

Respingerea a fost în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructure informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituţiile cu responsabilităţi în domeniu, din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării şi prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, precum şi în raport cu Uniunea Europeană şi cu parteneriatele strategice bilaterale.

Solicitarea de acces la 5G-ul românesc fusese formulată de către entităţile Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft şi Huawei Technologies Co. Ltd.

Un studiu dat publicităţii la începutul anului trecut arăta că România se număra printre ţările UE cu cea mai mare dependenţă de echipamentele chinezeşti în reţeaua 5G.

Afla mai multe desprehuawei 5gromânia huawei 5g
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt