România are cea mai ieftină benzină din Europa

România are cea mai ieftină benzină din Europa

România are unul dintre cele mai mici preţuri la benzină din Europa. Dar şi una dintre cele mai mici puteri de cumpărare. Dacă in vest benzina este şi de 2 ori mai scumpă, italienii, francezii sau olandezii îşi permit să cumpere mai mult carburant faţă de cât îşi permit românii dintr-un salariu mediu. În 2023, preţul benzinei pare că s-a stabilizat, arată datele, însă analiştii anticipează o scumpire în următoarea perioadă.

O analiză arată că preţurile la carburanţi, în majoritatea ţărilor, au scăzut în 2023, iar în regiunea noastră au rămas stabile. Deşi avem unul dintre cele mai mici preţuri la carburbanţi din Europa, românii cred că plătim prea mult. 

Diferenţele de preţ la carburanţi au şi o explicaţie şi prevăd însă o majorare a tarifelor. 

Puterea mică de cumpărare se vede şi în ultimul raport Eurostat, care arată că România se află pe locul 5 în Europa în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, care este de 9,3%. 
În acest context, guvernul ar pregăti o majorarea a salariului minim din luna septembrie. Acesta ar urma să fie 3.300 de lei, iar în construcţii ar urma să crească la 4.500 de lei. Tot executivul pregăteşte însă noi taxe.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt