România, în vremea protestelor

România, în vremea protestelor

Ultimele luni au adus în România un val de proteste, greve şi manifestări nemaiîntâlnite în ultimii zece ani. În fiecare judeţ, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere salarii mai mari sau condiţii de pensionare mai bune. Inflaţia, dar şi politicile guvernamentale ineficiente i-au făcut pe angajaţii de la stat să-şi piardă încrederea în sistemul public. Iar salvarea, pentru ei, stă tot în mâinile guvernanţilor, care par că aşteaptă anul electoral 2024 pentru a rezolva toate aceste probleme.

Silvicultorii, politiştii locali, ceferiştii şi personalul medical au ieşit în stradă săptămâna trecută, în Piaţa Victoriei. Iar după ei, au ieşit în stradă ambulanţierii, nemulţumiţi că ar putea lucra până la 65 de ani. Liderii sindicali au intrat chiar în greva foametei. Casele Judeţele de Asistenţă Socială din toată ţara au intrat în grevă de mai multe ori în ultimele săptămâni.

În paralel, protestele au continuat la Casele Judeţele de Pensii Publice. Iar fenomenul s-a extins, de fapt, în majoritatea instituţiilor subordonate la nivel central, sau local. Oamenii se plâng că nu le mai ajung banii de la o lună la alta.
În ultimele luni aceste manifestări sociale au luat amploare cum nu s-a mai văzut la noi în ţară de foarte mulţi ani. Iar oamenii au început să ceară şi condiţii mai bune de muncă, nu doar salariu mai mare. Se pare că viaţa de bugetar, văzută cu ochi buni de majoritatea românilor, nu mai e atât de roz precum era odată. 
O parte dintre protestatari vor modificarea legii pensiilor. În timp ce mulţi vor câştiga mai mult la pensie datorită acsetei legi... unele categorii de salariaţi vor avea de pierdut. Mai precis, unele grupe speciale de muncitori au dispărut, iar conform noii legi vor ieşi la pensie mai târziu. În această situaţie se află ambulanţierii, minerii, salvamontiştii sau silvicultorii. 
Iar situaţia a ajuns atât de gravă din cauza lipsei de dialog. Până la adoptarea legii, nimeni nu i-a chemat pe reprezentanţii acestor angajaţi la consultări. 
Guvernul s-a concetrat toamna aceasta pe noua lege a pensiilor şi a lăsat la sertar legea salarizării unitare. Din acest motiv angajaţii de la Casele de pensii, casele de sănătate, direcţiile de sănătate publică şi multe alte instituţii protestează. Salariile unora nu au mai fost majorate de 7 ani. Iar colegi de-ai lor, de la nivel central, care au aceleaşi sarcini de muncă, pot câştiga şi cu 2.000 - 3.000 de lei mai mult. 
Asta pentru că inflaţia foarte ridicată din ultimii ani le-a diminuat puterea de cumpărare, iar inechităţile din sistemul public i-au adus la capătul răbdării. Legea salarizării unitare trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, însă cu 40 de zile înainte de a fi aplicată încă se lucrează la ea. 
Iar asta va însemna o creştere a preţurilor scăpată de sub control care va persista şi în anul 2024. Iar odată cu ea, instabilitatea socială va deveni o normalitate pentru oameni. Angajaţii Caselor de Pensii şi cei de la Direcţiile de Sănătate Publică sunt gata să intre în grevă generală în următoarele săptămâni, iar neliniştea ar putea continua până în pragul sărbătorilor. Totul pentru ca oamenii să fie liniştiţi un pic mai târziu, în anul de alegeri electorale 2024. 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt