România trebuie să recunoască familiile de acelaşi sex

România trebuie să recunoască familiile de acelaşi sex

România trebuie oficial să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex. Mai multe cupluri gay au câştigat definitiv procesul cu statul român. Asta după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde s-a judecat acest caz, a respins contestaţia Guvernului. Acum, legislaţia ţării trebuie schimbată. Cuplurile de acelaşi sex ar urma, astfel, să poată face împreună împrumuturi la bancă, partenerii să beneficieze unul de asigurarea medicală a celuilalt şi chiar ar putea să se căsătorească.

Florin şi Victor sunt una dintre cele 21 de familii care au dat în judecată statul român acum patru ani. Ei au invocat faptul că în ţara noastră nu le sunt respectate şi recunoscute drepturile la fel cum se întâmplă în cazul familiilor heterosexuale.
În luna mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză cuplurilor gay. CEDO a concluzionat că România încalcă articolul 8 al convenţiei drepturilor omului, cea care protejează viaţa de familie. Guvernul a contestat decizia Curţii. În cele din urmă, CEDO a respins de curând contestaţia.
Un studiu al celor de la Ipsos arată că 9% dintre adulţii din România ar face parte din comunitatea LGBT+. Datele relevă şi că 71% dintre conaţionali spun că nu li se pare că existenţa familiilor de acelaşi sex au vreo influenţă asupra vieţii lor. Sunt, însă, şi mulţi români care nu privesc cu ochi buni această decizie.
Florin şi Victor spun că drepturile care cer să le fie respectate sunt aceleaşi ca ale oricărui om şi trec dincolo de prejudecăţile societăţii. De-a lungul timpului ei s-au confruntat cu mai multe situaţii în care, din cauza legii, nu au fost recunoscuţi ca fiind partenerul celuilalt.
România este unul dintre puţinele state europene care nu are o legislaţie care să protejeze şi să recunoscă familiile formate din persoane de acelaşi sex. De-a lungul anilor, mai multe instituţii sau figuri din societatea românească şi-au arătat dezacordul faţă de căsătoriile gay, care ar putea fi legalizate odată cu această decizie. Printre aceste entităţi se numără şi Biserica Ortodoxă Română. „Domeniul dreptului familiei este în mod natural „strâns legat de tradiţiile culturale şi istorice ale fiecărei societăţi şi de concepţiile sale profunde. Ca urmare, nicio decizie judecătorească europeană sau internaţională NU poate obliga statele libere să comită intruziuni ideologice în acest domeniu fundamental al dreptului şi să creeze un statut particular pentru anumite persoane care aleg să coabiteze, fie ele de sex diferit, fie de acelaşi sex", a declarat purtătorul de cuvânt la BOR, Vasile Bunescu, în martie 2023.
Marşurile comunităţii LGBT au deja o tradiţie şi în ţara noastră, iar de la an la an lor li se alătură tot mai mulţi oameni, din tot mai multe oraşe. Mereu au existat, însă, şi contra-parade. Momentan, nici Guvernul, nici Parlamentul nu au anunţat când, dacă şi cum vor modifica legislaţia. 
Guvernul a venit, însă, acum o săptămână, cu o iniţiativă prin care vrea să vrea să modifice legea. Aceasta ar presupune, însă, doar ca ţara noastră să recunoască parteneriatele civile sau căsătoriile gay încheiate în alte ţări europene şi acordarea dreptului de şedere către aceste familii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt