Românii, săracii Europei. Mâncarea a devenit un lux

Românii, săracii Europei. Mâncarea a devenit un lux

Sărăcia se adânceşte în Europa iar România este din nou fruntaşă la acest capitol! Conform Eurostat peste 22% dintre români nu-şi permit să mănânce o masă adecvată!  Cele mai afectate categorii sunt copii şi vârstnicii care nu de puţine ori ajung să adoarmă flămânzi.  Preţurile mari din ultima vreme, pensiile şi salariile mici şi rata şomajului în creştere sunt doar unele dintre motive.

Aceasta este realitatea din România. Pentru mulţi mâncarea a devenit un lux.Suntem pe primul loc în rândul  ţărilor din  Europa de Est când vorbim despre sărăcie. Anul trecut, peste 22% dintre românii au mâncat foarte rar sau chiar deloc carne de porc si pui ori peşte. Oamenii spun că veniturile sunt mici, iar cheltuielile cu utiltăţile au prioritate în faţa mâncării.Potrivit aceluiaşi studiu  Eurostat, 8% dintre europeni nu au mâncat anul trecut o masă bogată în proteine, în fiecare zi .
Sociologii spun că motivele sunt nenumărate. Iar educaţia joacă un rol fundamental în ceea ce priveşte riscul sărăciei. Pentru mulţi români cumpărăturile au devenit un lux, iar vânzările mai puţine afectează economia ţării.
Potrivit unor rapoarte realizate pe baza preturilor  calculate de INS, cosul minim pentru  o familie cu doi copii ,  in 2022, depăşeşte 8.600 lei. În creştere cu 20% faţă de anul 2021.   Numai pentru facturi şi alte cheltuieli cu locuinţa romanii dau 3700 lei. Iar   coşul de mâncare ajunge la 1900 lei. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt