S-a întors să muncească în România după 10 ani

S-a întors să muncească în România după 10 ani

Şase milioane de români muncesc în străinătate, iar fenomenul exodului este în continuare la cote alarmante. În tot acest timp, ţara noastră duce lipsă de muncitori calificaţi şi nici importul lucrătorilor străini nu acoperă necesarul. O parte dintre românii de afară vor să se întoarcă în ţară, dar procesul este anevoios. Mai ales când guvernanţii recuperează din buzunarul nostru banii irosiţi pe aparatul de stat.

Doar anul trecut aproape 50.000 de români au ales să plece definitiv în străinătate. Este echivalentului populaţiei unui judeţ precum Buzăul, iar cei mai mulţi dintre ei sunt muncitori calificaţi. Acelaşi pas îl făcea în 2012 şi Ene Culiţă, de profesie dulgher.

În primul rând familia, dar şi dezvoltarea ţării din ultimii ani, l-au făcut pe Ene să se întoarcă în România anul trecut. Recunoaşte că deocamdată nu câştigă ca în Germania, dar în domeniul lui, lucrurile s-au schimbat mult în bine.
Unul dintre motive a fost introducerea facilităţilor fiscale în 2018, pentru o perioadă de 10 ani. Angajaţii au fost scutiţi de plata impozitului pe venit, precum şi a cotizaţiei la sănătate. Motiv pentru care salariile s-au putut apropia de cele din Vestul Europei. În plus au fost şi alte efecte pozitive. Cu toate acestea, guvernul îşi doreşte să elimine aceste facilităţi, măcar parţial.
 
Surse guvernamentale anunţă noi creşteri de taxe şi impozite, dar şi eliminarea anumitor facilităţi. Ele s-ar putea aplica de la 1 august sau 1 septembrie.
 
Reprezentanţii Patronatelor Societăţilor din Construcţii atrag atenţia că măsura ar putea duce la un exod al forţei de muncă calificate. Ei solicită un calendar etapizat de eliminare a facilităţilor fiscale. Sindicatele din construcţii au anunţat un protest pe această temă pentru 26 iulie.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt