S-a stins sufletul Greciei

S-a stins sufletul Greciei

Unul dintre marii artişti ai Planetei a trecut în eternitate. Compozitorul Mikis Theodorakis, celebru pentru operele sale, printre care şi coloana sonoră a filmului Zorba Grecul a murit la vârsta de 96 de ani. Autorităţile de la Atena au decretat 3 zile de doliu naţional.

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute scene din istoria cinematografiei. Anthony Quinn danseayă pe ritmuri greceşti în ecranizarea romanului lui Katzantzakis ”Zorba Grecul”. Totul pe fundalul muzicii lui Mikis Theodorakis. Joi noaptea, cel mai cunocut compozitor elen s-a stins din viaţă.

Marele artist suferea de probleme cardiace şi fusese spitalizat de mai multe ori de-a lungul ultimului deceniu. La
scurt timp după vestea decesului, oamenii s-au adunat în faţa casei artistului pentru a depune flori. Câinele său a rămas nemişcat ore întregi în faţa intrării în locuinţă.

Născut în 1925 pe insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Theodorakis este autorul unei opere gigantice, de peste o mie de compoziţii.

Simpatizant socialist în tinereţe şi simbol al rezistenţei, Theodorakis a fost arestat prima dată, la 18 ani în timpul
celui de-al Doilea Război Mondial pentru că s-a opus ocupaţiei naziste. Ultimii ani de viaţă i-a dedicat încercării de a uni prin muzică poporul grec.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt