Salariile bugetarilor, plătite din banii de urgenţe. Fondul de rezervă, la cheremul Guvernului

Salariile bugetarilor, plătite din banii de urgenţe. Fondul de rezervă, la cheremul Guvernului

Din ce în ce mai multe instituţii din România au ajuns să îşi plătească salariile din Fondul de Rezervă al Guvernului. În ultimele două luni, doar ministerul Educaţiei a solicitat peste 5 miliarde de lei pentru plata salariilor.

Dincolo de faptul că banii din acest fond se utilizează doar pentru situaţii de urgenţe, fondul de rezervă nu este un sac fără fund, dar după ultimele modificări ale legii este imposibil de urmărit banii care intră şi ies în acest fond.

Fondul de rezervă este conceput pentru situaţiile de urgenţă, care nu pot fi bugetate la începutul anului, atunci când legea bugetului ajunge în parlament. 
Doar că ministrul de Finanţe a venit cu ideea ca în acest an să nu mai existe rectificare bugetară, deoarece în acest mod s-ar controla mult mai uşor deficitul bugetar.
Au fost modificate mai multe legi în aşa fel încât Fondul de Rezervă să fie alimentat în repetate rânduri. De asemenea, guvernul poate cheltui acei bani în mult mai multe scopuri.
Aşa se face că deşi la începutul anului, bugetul Fondului de Rezervă era de până în 700 de milioane de lei, doar în septembrie şi octombrie s-au cheltuit peste 3 miliarde de lei. 
 
În această lună Ministerul Educaţiei a solicitat încă 3 miliarde de lei, depăşind 5 miliarde în ultimele 2 luni. Tot de aici s-au dat banii pentru salarii şi la televiziunea publică sau pentru investiţii către Administraţia Prezidenţială şi urmează ceea ce se întâmplă an de an, cereri de bani din partea primăriilor din ţară.
 
Practic în acest mod nici măcar nu ştim când ajungem la fundul sacului. Şi în cazul unei calamităţi naturale, românii afectaţi riscă să nu aibă ce bani primi din partea guvernului.
 
Anul acesta este pentru prima dată de când există legea bugetului public când nu s-a făcut rectificare bugetară.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt