Şcoală ca în Occident

Şcoală ca în Occident

Copiii din Chitila se vor bucura de cea mai modernă şcoală din judeţ când vor începe cursurile în toamnă. Este o investiţie care a uimit întreaga comunitate şi o lecţie de management şi bună administrare a banilor europeni. Într-o ţară în care mii de şcoli se confruntă cu problema grupurilor sanitare neconforme, un primar cu experienţă de 20 de ani arată cum se poate transforma o comunitate. 

Există peste 2.000 de şcoli în România care au băi neconforme. Câteva sute dintre ele au toaletele în curte. Însă există şi exemple de administraţii locale care pun educaţia pe primul loc şi reuşesc să facă investiţii. Nu o fac neapărat din abundenţa fondurilor proprii, ci cu ajutorul fondurilor europene. Este exemplul şcolii din Chitila.

Toată lumea din oraş este entuziasmată de noua şcoală. Oamenii au mers să o viziteze şi li se pare ireal că proprii lor copii pot învăţa într-o astfel de clădire. Şcoala este construită pe un teren de 7.000 de metri pătraţi. Are 24 de săli de curs cu o capacitate de 24 de locuri pe clasă şi patru laboratoare. Cel de informatică este dotat cu echipamente nou nouţe, la fel şi laboratorul de chimie. La subsol are un spaţiu care nu se regăseşte în şcolile de stat de la noi.
 
Iar afară, în curtea modern amenajată, există un teren de fotbal în aer liber şi o sală de sport cu o capacitate de 120 de levi. Peste 50 de copii se vor putea înscrie la afterschool, iar o clasă este destinată programelor educaţionale „A doua şansă”, pentru cei majori care nu şi-au terminat  studiile primare.
 
Acoperişul are panouri fotovoltaice care asigură necesarul de consum de energie electrică al şcolii. Puţine primării, reuşesc să folosească atât de bine fondurile europene. Printre ele este şi cea din localitatea Ciugud.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt