Scoici protejate de lege, mutate la Eforie

Scoici protejate de lege, mutate la Eforie

Două specii de scoici, protejate prin lege, au fost salvate de constructorii care lărgesc plaja la Eforie. Trăiesc doar în acel loc şi au fost mutate, ca să nu fie îngropate sub tonele de nisip aduse din largul mării pentru reconstrucţia plajei. Mai la sud, în staţiunea Saturn, ţărmul mării a fost invadat în schimb de meduze. Cele mai multe au eşuat pe nisip, iar unele au murit. 

Lărgirea plajei de la Eforie Sud nu se putea face dacă cele două specii de scoici, pe cale de dispariţie, nu erau relocate. Extrem de importante pentru claritatea apei, aceste scoici trăiesc la adâncimi mici şi acţionează ca un filtru viu în apa mării. Cândva pe toate plajele de pe litoralul românesc, cele două specii au ajuns acum pe lista protejată.

Patru milioane de metri cubi de nisip au fost scoase din largul mării, iar tot nisipul va fi depus în apele puţin adânci de lângă coastă.  Probleme pe Litoral au fost si cu meduzele. Localnicii din Mangalia si din Saturn au fost şocati când au găsit plajele pline de meduze încă vii. Multe agonizau la mal, în apa puţin adâncă, altele erau deja moarte pe plajă, amestecate printre alge. 

Biologii spune ca fenomenul are loc în general toamna, atunci când vântul bate mult mai tare din nord-est şi est, iar temperaturile scad. Astfel de vietăţi trăiesc în general în ape calde, iar pe litoralul romanesc apăreau de obicei mult mai devreme: la sfârşitul lui august - începutul lui septembrie.

În timp ce scoicile au fost salvate, meduzele vor fi colectate de cei de la Apele Române şi duse pe câmp, unde vor fi folosite ca îngrăşământ.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt