Şeful Ryanair se compară cu Kylian Mbappé pentru a justifica bonusul de peste 100 de milioane de euro pe care şi l-a negociat

Şeful Ryanair se compară cu Kylian Mbappé pentru a justifica bonusul de peste 100 de milioane de euro pe care şi l-a negociat

Michael O'Leary, CEO-ul Ryanair, oferă exemplul fotbalistului francez Kylian Mbappé pentru a-şi justifica bonusul de performanţă de peste 100 de milioane de euro pe care şi l-a negociat cu consiliul de administraţie al companiei aeriene, relatează Business Insider.

„Dacă fotbaliştii din Premier League câştigă 20 de milioane nenorocite pe an şi Mbappé este plătit cu 130 de milioane să meargă să joace fotbal pentru nenorocita de Real Madrid, atunci cred că contractul meu are o valoare foarte bună pentru acţionarii Ryanair”, a declarat O'Leary într-un interviu acordat zilele trecute jurnaliştilor de la The Wall Street Journal.

Şeful Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa în ceea ce priveşte numărul anual de pasageri, se referă la prima de instalare uriaşă pe care Mbappé şi-ar fi negociat-o pentru a pleca la Real Madrid după expirarea contractului cu PSG în vară, deşi nu e clar dacă se raportează la sumă în euro sau dolari, cifrele vehiculate de presă variind, scrie Hotnews.ro.

În ceea ce priveşte propriul bonus de performanţă pe care O'Leary l-a negociat cu consiliul de administraţie al Ryanair, cei de la Financial Times notau încă din data de 17 decembrie a anului trecut că irlandezul urmează să primească în 2024 un pachet de acţiuni în valoare de 109 milioane de euro, dacă preţul acţiunilor companiei aeriene se va menţine timp de 28 de zile consecutive la cel puţin 21 de euro.

Michael O'Leary susţine că Ryanair „mătură pe jos” cu concurenţa din Europa

Bonusul e raportat la preţul cu care sunt tranzacţionate acţiunile Ryanair pe Euronext Dublin, bursa din Irlanda, ţara în care compania aeriană low-cost a fost fondată în 1984 şi în care îşi are în continuare sediul.

O'Leary îşi negociase acest bonus în 2019 cu prevederea că el va expira în decurs de 5 ani. Însă compania a fost de acord anul trecut să prelungească termenul limită pentru atingerea ţintei de 21 de euro până în 2028.

În momentul în care Financial Times îşi publica articolul din decembrie anul trecut preţul acţiunilor Ryanair ajunsese la un maxim istoric de 18,99 euro după o creştere de 70% în 2023. Analiştii de la Bloomberg estimau la momentul respectiv că preţul urmează să urce până la 24 de euro anul acesta.

„Atât timp cât nu facem ceva stupid, ceea ce e o provocare zilnică în această industrie, vom continua să măturăm pe jos cu orice altă companie aeriană din Europa”, le-a spus Michael O'Leary celor de la Financial Times într-un interviu separat acordat în mai 2023.

Şeful celei mai mari companii aeriene din Europa spune că publicitatea negativă e mai bună decât cea pozitivă

Cei de la The Wall Street Journal au reluat acum subiectul bonusului negociat de O'Leary în condiţiile în care preţul acţiunilor Ryanair pe bursa irlandeză a ajuns la 20,88 de euro, puţin sub nivelul la care pe şeful companiei aeriene irlandeze îl aşteaptă bonusul despre care atât WSJ, cât şi FT, subliniază că ar fi unul dintre cele mai mari din istoria companiilor europene.

În vârstă de 62 de ani, O'Leary a fost numit în funcţia de CEO al Ryanair în 1994, la 6 ani după ce compania l-a angajat ca director financiar. În perioada în care el a condus Ryanair aceasta a devenit cea mai mare companie aeriană din Europa raportat la numărul de pasageri transportaţi anual, însă s-a confruntat şi cu numeroase critici privind practicile sale.

Cunoscut pentru stilul său contondent, O'Leary a fost la fel de sfidător în noul interviu acordat WSJ.

„Lucrul amuzant este că de-a lungul anilor am învăţat că publicitatea negativă vinde de fapt mai multe locuri decât cea bună. Mulţi oameni care nu au auzit niciodată de Ryanair o caută subit pe Google şi se gândesc: 'Iisuse, uită-te la preţul [mic al] biletelor'”, le-a spus acesta jurnaliştilor de la The Wall Street Journal.

Afla mai multe despreryanairmichael o'leary
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt