Şeful Statului Major al Armatei explică de ce nu poate doborî Armata dronele de atac care ajung în spaţiul naţional: Este necesară modificarea a patru legi

Şeful Statului Major al Armatei explică de ce nu poate doborî Armata dronele de atac care ajung în spaţiul naţional: Este necesară modificarea a patru legi

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat, la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi. 
„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă. Trebuie modificate patru legi, la una dintre ele este luată în calcul ”o nouă iniţiativă legislativă care să permită să operăm şi pe timp de pace sub auspiciile unei operaţii militare”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Europa Liberă.
Este vorba despre: Legea Apărării Naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, Legea privind Regimul Armelor şi Muniţiilor şi Legea 257/2021 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.
”În această lege (n.r. - Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României), la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, militarii trebuie să respecte aceleaşi reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliţie aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spaţiul aerian naţional. Şi sunt patru - cinci etape. Drona respectivă bineînţeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării.
 

Afla mai multe despregeneralvladsma
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt