Sindicaliştii din Sănătate protestează în faţa Ministerelor Muncii şi Sănătăţii. SANITAS, la Prima News: Vrem o înţelegere scrisă

Sindicaliştii din Sănătate protestează în faţa Ministerelor Muncii şi Sănătăţii. SANITAS, la Prima News: Vrem o înţelegere scrisă

Trei sute de reprezentanţi ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează în faţa Ministerului Muncii, după ce organizaţia sindicală a notificat deja Guvernul privind declanşarea grevei generale. Sindicaliştii de la SANITAS protestează şi ei, dar la Ministerul Sănătăţii.
Protestul vine înainte de declanşarea unei greve generale. De altfel, Federaţia Solidaritatea Sanitară a notificat Guvernul cu privire la intenţia declanşării grevei ”împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate”.
”Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023”, a transmis, miercuri, Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector.
”Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia Solidaritatea Sanitară (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, au arătat reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
Sindicaliştii au transmis şi revendicările, care vizează în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.
Potrivit sindicaliştilor, în discuţie sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017:
  • Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi.
  • Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată
  • Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie.
  • Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
  • Acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale.
  • Adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată.
”Acest set de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federaţii reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor neacordate corespunzând unei creşteri medii a veniturilor salariale de cel puţin 30%. Aceste solicitări le completează pe cele privind creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25%, privind măsurile menite să determine creşterea calităţii vieţii profesionale şi cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, au precizat sindicaliştii.
Aceştia au adunat, în perioada 18 decembrie – 18 ianuarie, semnături în vederea declanşării grevei generale.
La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Sanitas protestează între orele 11.00 şi 13.00, în faţa Ministerului Sănătăţii.
”Vom notifica Guvernul despre o posibilă grevă generală. Avem în momentul de faţă promisiunea unei măriri de 20% pentru toţi salariaţii, dar vrem o înţelegere scrisă. Vom notifica Guvernul, oricum, în legătură cu greva generală”, a declarat Viorel Huşanu, Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, la Prima News.

Afla mai multe despresindicatesanatateprotest
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt