Singurătatea, cel mai mare duşman la vârsta a treia

Singurătatea, cel mai mare duşman la vârsta a treia

Avertisment de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: în fiecare an, peste 700.000 de oameni din toată lumea îşi iau viaţa. Iar una din principalele cauze este depresia, care poate duce pe cineva în pragul disperării şi chiar la sinucidere. Boala nu are vârstă şi nu alege: tineri şi adulţi sunt, deopotrivă, afectaţi. Iar o bună parte sunt şi bătrâni. În ultimii ani de viaţă, mulţi ajung să trăiască singuri, departe de cei apropiaţi, în sărăcie şi uitare.

Trişti şi măcinaţi de singurătate. Copiii au crescut, şi-au făcut familiile lor şi nu de puţine ori uită că undeva îi aşteaptă, plini de dor, cei ce le-au dat viaţă. În iarna vieţii, mulţi bătrâni ajung să stea, clipă de clipă, fără un suflet lângă ei. Mai norocoşi sunt cei care ajung la căminele pentru vârstnici, unde primesc atenţia şi îngrijirea de care au atâta nevoie. La 67 de ani, Angela spune că angajaţii centrului unt a doua ei familie. E liniştită aici, se odihneşte şi a învăţat să şi picteze.

Centrul e acasă şi pentru Ionela. Timp de patru ani, a trăit un calvar. Băiatul ei era plecat la muncă în străinătate, iar bătrâna a fost îngrijită de o infirmieră care se purta urât cu ea.  Într-un final, scăparea a venit, familia a mutat-o la cămin. Acasă ar fi fost  singuri. Aici stau de vorbă, râd, pictează sau croşetează. Iar unii şi-au găsit şi perechea.

Bolile nu întârzie să apară sau se agravează: hipertensiune arterială, acidente vasculare,  tulburări de somn, scăderea sistemului imunitar. Afecţiunile de ordin psihic sunt însă cele mai perfide. Dependenţa de alcool la bătrâni apare şi ea din cauza singurătăţii. Potrivit studiilor, femeile se simt mai singure decât bărbaţii, la fel şi pensionarii sau şomerii, în comparaţie cu angajaţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt