Spectacol grandios de Ziua Marinei

Spectacol grandios de Ziua Marinei
foto: presidency.ro

După o absenţă de patru ani, festivităţile de Ziua Marinei s-au întors pe faleza Cazinoului de la malul mării. Aproape 15.000 de localnici şi turişti au asistat la cel mai mare spectacol naval din România. Pentru desfăşurarea în condiţii de maximă securitate a grandiosului eveniment, Forţele Navale Române au luat măsuri speciale de monitorizare a spaţiului maritim.

Invitatul de onoare a fost, ca-n fiecare an, preşedintele Klaus Iohanis. Anul acesta, şeful statului a făcut o schimbare. A renunţat la celebrii ochelari de soare aviator şi a optat pentru un model mai actual.

După sosirea sa, marina militara a intonat imnul de stat, odată cu arborarea drapelului naţional. Vântul puternic le-a facut însă necazuri marinarilor, care n-au mai putut sa ridice pavilionul la catarg.

Spectacolul de pe faleza Cazinoului din Constanţa a ajuns la cea de-a 121-a ediţie, iar de această dată a fost unul special. Forţele Navale Române au aratat publicului modul real de acţiune pe mare, în caz de război.

Miile de spectatori au privit scene de luptă şi reacţia la ameninţările venite de pe mare. Marinarii au simulat un desant în zona falezei, dar s-au tras şi focuri de armă de pe navele care se aflau în larg. O altă acţiune a vizat respingerea migraţiei ilegale. A urmat parada militară, jocurile marinăreştile, apoi au defilat zeci de nave ale Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne.
 
Nu doar marinarii români au participat la grandioasa paradă. Garda de Onoare a avut şi militari din Statele Unite,Turcia sau Franţa. Festivităţile de Ziua Marinei, pe mare şi pe uscat, au fost organizate în condiţii de securitate maximă. Războiul a fost în centrul atenţiei, iar oficialii şi-au exprimat din nou sprijinul pentru Ucraina în conflictul declanşat de Rusia. 
 
Nu doar marinarii români au participat la grandioasa paradă. Garda de Onoare a avut şi militari din Statele Unite,Turcia sau Franţa. Festivităţile de Ziua Marinei, pe mare şi pe uscat, au fost organizate în condiţii de securitate maximă.
 
Deşi a fost zi de sărbătoare, marinarii au fost chemaţi la datorie. În timpul evenimentului, nava Pheonix, care aparţine Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti, a fost solicitată să intervină într-o operaţiune de căutare şi salvare a două persoane aflate în pericol  de înec în zona plajei Corbu. Din fericire, oamenii au reuşit să iasă din apă, iar nava s-a întors la festivitate.
 
Spectacol a fost şi la Brăila. Mii de oameni s-au adunat să vadă exerciţiile militare şi jocurile marinăreşti organizate de flotila de la Dunăre. 
Nu a lipsit nici îndrăgitul joc porcul la şcondru, porcul fiind înlocuit însă de un steguleţ. De data aceasta, un brăilean a reuşit să îşi menţină echilibrul pe bârna dată cu vaselină şi a ajuns la steag.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt