Spitalele din România rămân fără bani

Spitalele din România rămân fără bani

Spitalele din România pot intra în colaps. Angajaţii Caselor Naţionale de Asigurări au anunţat oficial încă de acum câteva zile că vor sista de astăzi toate plăţile către spitale şi furnizorii de servicii pe o perioadă nedeterminată.

Pacienţii vor fi grav afectaţi de această decizie radicală. Managerii de spitale spun că, dacă lucrurile vor rămâne aşa, nu vor mai fi bani nici măcar pentru medicamente. Bolnavii vor fi nevoiţi să şi le cumpere singuri de la farmacie. 

Sistemul sanitar din România ar putea să cedeze oricând din cauza deciziilor luate de angajaţii Caselor Naţionale de Asigurări. 
Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au sistat plăţile către spitale şi furnizorii de servicii pentru că nu li s-au mărit salariile. Efectele acestei decizii vor fi resimţite curând de românii care trebuie să-şi îngrijească sănătatea. 
Pentru Spitalul Bagdasar Aresni din Capitală, CNAS a alocat pentru luna decembrie suma de doar 300 de lei. Managerul spune că, fără bani, spitalul nu poate funcţiona. Aici, zilnic, sunt 50 de operaţii programate şi alte zeci apar în urgenţă. La camera de gardă sunt trataţi minimum 150 de pacienţi pe zi. Fără bani însă lucrurille se pot complica. 
Managerul spune că oricum pentru luna noiembrie au alocat o sumă foarte mică. Este doar o treime din necesarul de finanţare. 
Pentru Spitalul Colţea, CNAS a alocat doar 100 de lei pentru luna decembrie. Această sistare a plăţilor afectează şi cabinetele medicilor de familie. Aceştia se gândesc chiar că vor fi nevoiţi la un moment dat să pună lacătul pe uşă.
 
Medicii de familie explică şi faptul că ei sunt şi angajatori şi că dacă nu primesc bani nu au cum să îşi plătească angajaţii. Şi pacienţii vor fi afectaţi pentru că serviciile pe luna octombrie nu au fost nici acum decontate de CNAS.
 
Efectele acestei sistări îşi vor pune amprenta asupra întregului sistem medical.
 
Angajaţii Caselor Naţionale de Asigurări protestează de mai bine de o săptămână. Aceştia vor salariile mai mari şi spun că nu au mai existat majorări din 2018.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt