Sportiv român salvat de pe mare

Sportiv român salvat de pe mare
foto: focuspress.ro

Salvare la limită în largul Mării Negre. Sportivul român Alex Dumbravă, plecat sa traverseze  marea într-o barcă cu vâsle, a fost salvat după ce i s-a făcut rău şi nu şi-a mai putut continua drumul.  Trebuia să ajungă în Georgia, dar, epuizat, nu a mai înaintat. Cu ultimele forţe a reuşit să vâslească înapoi până în dreptul României. După un drum de câteva ore, Alex Dumbravă a ajuns acasă cu ambarcaţiunea întreagă.

Alex Dumbravă este un sportiv român de anduranţă, navigator din pasiune şi doborâtor de recorduri. Provocările pe care şi le-a asumat întotdeauna au fost legate de navigarea pe mare. Barca lui, construită special pentru astfel de drumuri lungi, nu are catarge şi nici pânze. Ci numai vâsle.

Pe 10 iulie, Alex a pornit cu barca din Mangalia. A traversat Marea Neagră şi voia să ajungă în Georgia. Adică 1200 de kilometri vâsliţi în 20 de zile. Recordul său ar fi ajutat copii care au nevoie de medic logoped. După 8 zile, însă,  valurile înalte şi curenţii puternici au început să-l împingă înapoi.

Jurnalista Patricia Pop este cea care i-a ţinut un jurnal de călătorie, zi şi noapte. A cerut ajutor, iar marina turcă era pregătită să-l salveze şi să îl ducă, în siguranţă, în port. Dar fără barcă, de care Alex n-a vrut, să se despartă. A continuat să vâslească pe drumul de întoarcere, spre apele teritoriale bulgăreşti. Şi aici, aceeaşi problemă. Vecinii bulgari nu i-ar fi recuperat ambarcaţiunea.
La 150 de km distanţă de Mangalia, Alex a cerut ajutor prin radio. Centrul Român de Căutare şi Salvare i-a recepţionat apelul la ora 1 noaptea. Au fost alertate Autorităţile Navale, iar la scurt timp a început misiunea de căutare şi salvare, în larg.
Alex Dumbravă a ajuns în Mangalia la prânz. Spune că nu se dă bătut şi că va relua această cursă, după o vreme de odihnă. Va pleca spre aceeaşi ţintă: Batumi, Georgia. Aventura are un scop nobil: vrea să ajute 20 de copii care au nevoie de şedinţe de logopedie.
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt