Sprijiniţi să continue facultatea

Sprijiniţi să continue facultatea
foto: facebook.com/vreaulafacultate.ro

Se îndreaptă cu teamă spre o facultate sau renunţă la studiile superioare, speriaţi că nu se vor putea întreţine. Este realitatea cu care se confruntă numeroşi tineri care provin din medii defavorizate.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenţi de învăţământ superior. În 2021, doar puţin peste 23% dintre tinerii români terminau o facultate, arată un raport al Comisiei Europene. 

Ca să ajute tinerii care îşi doresc să înveţe, dar îşi fac griji din cauza banilor, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj şi Fundaţia World Vision au lansat proiectul „Vreau la Facultate”. Concret, 100 de studenţi vor primi, pe lâgă o bursă lunară şi un laptop, şi mentorat vocaţional, accesul la şcoli de vară şi chiar  intershipuri la diverse companii.

Alţi 14% se temeau că nu o să aibă unde să locuiască într-un oraş universitar, pentru că nu îşi permit costurile. Doris face parte dintre tinerii din program. Provine dintr-o familie numeroasă şi a iubit cartea de mică.
În 2021, media în Uniunea Europeană a celor care terminau facultatea era de 41 la sută. În România, aproape la jumătate: doar 23 la sută.  Cei mai mulţi studenţi abandonează şcoala după primul an de facultate. În ultimii ani, 65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu s-au înscris în învăţământul superior, comparativ cu aproximativ 35% din mediul urban. 
Programul „Vreau la Facultate” este acum la nivel pilot. În viitor şi mai mulţi tineri ar putea beneficia de aceste oportunităţi. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt