Statul, dator vândut la furnizorii de energie

Statul, dator vândut la furnizorii de energie

Guvernul ia în calcul eliminarea plafonării preţului la energie electrică după ce a acumulat datorii de 5 miliarde de lei la furnizori. O astfel de măsură ar lovi direct în cei mai vulnerabili consumatori care s-ar putea trezi cu facturi duble la curent. Furnizorii şi specialiştii din energie atrag atenţia că eliminarea plafonării trebuie să se facă după un calendar bine stabilit. 

Compensarea preţului la energie electrică a costat statul 1% din Produsul Intern Brut. Potrivit unor surse guvernamentale, miniştrii români care negociază modificarea ţintei de deficit zilele acestea la Bruxelles au promis Comisiei Europene că impactul va fi mai mic pentru perioada următoare. Acest lucru ar fi posibil printr-o eliminare, fie ea şi parţială a eliminării plafonului la energie electrică. Cele mai vechi datorii ale statului către furnizori au depăşit un an. 

Eliminarea preţului plafonat la energie se regăseşte şi în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu, precum şi printre recomandările Uniunii Europene. Specialiştii atrag însă atenţia că o astfel de decizie nu se poate lua de pe o zi pe alta. 

Eliminarea plafonării ar putea să lovească în consumatorii vulnerabili. 500.000 de gospodării consumă lunar sub 100 kwh, adică se încadrează la primul plafon, cel de 0,68 lei kwh. Deşi preţurile diferă de la o regiune la alta şi de la un furnizor la altul, în unele cazuri facturile s-ar putea dubla, deoarece preţurile din contractele actuale sunt în anumite cazuri şi duble faţă de preţul plafonat.

În orice caz, eliminarea plafonării ar creşte preţurile pentru consumatorul final. Dacă nu va fi abrogată sau modificată de guvern, Ordonanţa de urgenţă care reglementează plafonarea preţului la energie electrică este valabilă până la data de 31 martie 2025.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt