Ştefan, exemplu de ambiţie şi putere. Iubeşte fotbalul, dar şi cartea

Ştefan, exemplu de ambiţie şi putere. Iubeşte fotbalul, dar şi cartea
foto: scoalasalcioara.ro

Sălcioara, o localitate mică aflată la graniţa dintre Călăraşi şi Ialomiţa ţine în palme o şcoală unde oamenii au înţeles că schimbarea porneşte de la învăţătură. Au modernizat clase, au strâns de pe uliţă copiii în pragul abandonului şcolar şi le-au arat magia cărţilor.

Acum au planuri mari şi visează la o sală de sport. Acolo l-am întâlnit şi pe Ştefan, un puşti încercat de viaţă, pe care cartea şi dascălii l-au pus deja pe drumul care mişcă munţii. Urmăriţi o poveste despre curajul de a face împreună o şcoală pentru mâine.

O mână de om înfrigurat, cu o pungă în mână în care şi-a pregătit echipamentul pentru ora de sport. El este Ştefan. În fiecare zi străbate câţiva kilometri  ca să ajungă la şcoală.  Încă de mic a învăţat că pentru un viitor mai bun  singura soluţie este învăţătura. Acum puştiul se pregăteşte să se urce în microbuzul şcolar care îl duce  spre şcoala din Sălcioara.

Drumul nu a fost mereu uşor pentru Stefan, la un moment dat, copleşit de greutăţi, copilul a lipsit de la şcoală. Pentru ca dascălii lui au crezut în el, au pus la cale un plan uimitor. Au mers acasă la puşti diriginta, directoarea şi câţiva colegi şi l-au convins să se întoarcă, după ce au jucat fotbal în faţa casei lui. 

Directoarea şcolii îşi aminteşte emoţionată momentul în care un simplu gest a unor oameni mari a schimbat destinul unui om mic. La o vârstă fragedă, Ştefan este stâlpul familiei. Îşi ajută  parinţii şi are grijă de surorile mai mici atunci când părinţii sunt la muncă.

La cei 14 ani, copilul deja se simte stăpânul cărţilor şi al caietelor. A primit o şansă pe care e hotărât să o transforme zi de zi într-un vis măreţ. Iubeşte fotbalul mai mult decât orice. E echilibrul de care are nevoie zi de zi. L-am urmărit pe terenul din faţa şcolii, lângă profesoara de sport care îi urmăreşte atent calităţile de lider.
În şcoală de la Sălcioara niciun dascăl nu se limitează doar să deschidă cărţi şi caiete. Se implică sufleteşte şi nu de puţine ori, profesorii ajutaţi de directoare, au bătut maidanele şi au deschis uşile părinţilor săraci, să i convingă pe cei mari, să le dea o şansă şi să-i lase la şcoală pe pruncii din Salcioara. Au modernizat clase şi fiecare sala de curs spre ca e acum într-o poveste.
Ştefan e mândru. A reuşit pentru ca la şcoală i s-a întins mâna de care avea mare nevoie. Şi cu amândouă braţele, fericit, îşi poate îmbrăţişa părinţii mândrii ca puştiul de 14 ani e deja omul lor mare.
60 de şcoli din România au intrat în campania “Împreună pentru şcoala noastră”, lansată de către organizaţia NARADA. Astfel, peste 30.000 de copii din toată ţara vor avea şansa să înveţe în şcoli moderne şi cu dascăli atenţi la nevoile lor.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt