SUA îl susţin pe premierul olandez pentru şefia NATO. Ambasadorul SUA: ”Avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis”

SUA îl susţin pe premierul olandez pentru şefia NATO. Ambasadorul SUA: ”Avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis”

NATO se află în plin proces de selecţie a viitorului secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Candidatura lui Klaus Iohannis este privită cu admiraţie la Washington, dar ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că “poziţia Washingtonului este aceea că îl susţine pe deplin pentru această funcţie pe actualul premier olandez Mark Rutte”.

„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general - n.r.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith, ambasador SUA la NATO.

Cele 32 de state membre NATO discută şi dezbat în prezent argumentele pro şi contra celor doi candidaţi: Mark Rutte din Olanda şi Klaus Iohannis din România.

„Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei. „Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a declarat ambasadoarea.

Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura luna trecută. În momentul în care a făcut anunţul, cei mai mulţi membri ai NATO, între care cei mai importanţi membri occidentali - SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania - îşi anunţaseră deja sprijinul pentru Mark Rutte. Iohannis ar putea avea voturile Ungariei, Bulgariei, dar şi a Turciei, care au anunţat deja că nu îl susţin pe premierul olandez.

(Elena Andrei)

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt